10 gode brætspil til begyndere - 2015

Peter Brichs af Peter Brichs d. 20. October 2015

Vi er godt klar over, at udvalget i de dedikerede spilbutikkers hylder er noget nær umulig at gennemskue, og derfor introducerer vi hermed vores nye liste over gode brætspil til begyndere. Tilbage i 2013 tog vi et kig på 10 gode brætspil til begyndere i hobbyen. Ligesom alle andre hobbyer, er brætspilsverdenen dog ikke i stilstand, og derfor kommer vi med en ny liste anno 2015.

10 gode brætspil du ikke går fejl af

  1. Hanabi
  2. Terror in Meeple City
  3. Love Letter
  4. Splendor
  5. Det Dårlige Selskab
  6. Hey! That’s My Fish
  7. Sushi Dice
  8. Flash Point: Fire Rescue
  9. Sheriff of Nottingham
  10. Camel Up

Hanabi


Fakta om Hanabi

  • Antal spillere: 2-5
  • Spilletid: cirka 25 minutter
  • Er udgivet på dansk
Hanabi er et af de spil i nyere tid, der virkelig har taget brætspils-verdenen med storm – virkelig definitionen på en ny-klassiker. I Hanabi skal alle spillerne samarbejde om at spille deres kort i den rigtige rækkefølge – men med det twist, at du ikke må se dine egne kort.

Når du aldrig må se dine egne kort, er du derfor afhængig af dine medspillere for at lære ting om dine egne kort. Du kan enten få af vide, hvilke af dine kort der har en bestemt farve – eller hvilke af dine kort, der har en bestemt værdi. Hvis du spiller et forkert kort, får I minus-point. Og når det tredje forkerte kort bliver lagt på bordet, er spillet færdigt.

Hanabi vandt Spiel des Jahres-prisen i Tyskland i 2013, og i Danmark gav Guldbrikken spillet juryens specialpris i 2015. For mig er det helt klart det rigtige valg. Hanabi er et helt genialt familiespil, der tager et simpelt koncept, og gør spillet utroligt udfordrende blot ved at sørge for, at spillerne ikke kan se deres egne kort.

Dette er udsynet, du har til dine kort - du skal nemlig holde dem omvendt gennem hele spillet, så du ikke kan se deres værdier.

Hanabi er udgivet med danske regler, og det kan spilles af to-fem spillere fra otte år og opefter.

Terror in Meeple City


Fakta om
Terror in Meeple City


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 30 min
  • Er ikke udgivet på dansk
I Terror in Meeple City spiller du kæmpe monstre, der invaderer Meeple City for at smadre bygninger og spise byens indbyggere. Hvorfor? Fordi I er kæmpe monstre, naturligvis!

Det lyder drabeligt, men i virkeligheden har vi her fat i et fantastisk behændighedsspil, hvor dit kæmpe monster skal knipses rundt på spilbrættet, mens bygningerne vælter omkring dig. Eller er du mere til at puste bygningerne omkuld? For så har du også mulighed for det.

Du får point ved at spise de mennesker, der flygter rundt i byen, fra de væltede bygninger. Hver monster har sin egen favoritmenu og får altså point alt efter, hvilke mennesker de har fået indenbords. Til at hjælpe sig, har hvert monster sine egne evner, som enten kan bruges mod byen eller mod de andre monstre, der også prøver at være den, der får mest at spise.

Spillet er desværre kun udgivet på engelsk, men der er nærmest ingen tekst i spillet, så hvis et af familiens medlemmer kan engelsk, er spillet en klar vinder. Spillet kan spilles af to til fire sultne monstre og tager cirka 30 minutter. Spillet blev oprindeligt udgivet under navnet “Rampage”, men har for nyligt ændret navn på grund af rettigheder.

Love Letter


Fakta om
Love Letter


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 20 min.
  • Er udgivet på dansk
I Love Letter har den smukke prinsesse låst sig inde i sit høje tårn. Hendes hjerte er knust. Nu er det op til dig at sende hende kærestebreve og muntre hende op igen. Men du er ikke den eneste bejler, så skynd dig: kald på vagten, distraher din modstander og kom selv af sted med dit brev.

Reglerne til Love Letter kan meget hurtigt forklares – træk et kort fra bunken, så du har to kort i alt. Vælg ét af dem og spil det. Gør som der står på kortet, og gør dit ypperste for afsløre hvilket kort, de andre spillere har på hånden. De lette regler, i Guldbrikvinderen for årets familiespil 2014, Love Letter, har gjort det til et fast indslag i mange hjem.

Det er kun den oprindelige udgave af Love Letter, som er udgivet på dansk. Love Letter findes nemlig i et utal af udgaver – du kan gøre alt fra at fange skurke som Batman, forsøge at slippe hjem med Ringen i Hobitten eller naturligvis levere kærestebreve til prinsessen i den oprindelige udgave af spillet.

Prinsessens hjerte er knust. Nu er det op til dig at sende hende kærestebreve og muntre hende op igen. Men du er ikke den eneste bejler, så skynd dig: kald på vagten, distraher din modstander og kom selv af sted med dit brev.

Love Letter kan teknisk set spilles af 2-4 bejlere, men fungerer klart bedst til tre eller fire spillere.

Splendor

Fakta om Splendor


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: omkring en halv time
  • Er udgivet på dansk
Splendor er et virkeligt godt og hurtigt familiespil. I Splendor indtager I rollerne som juvelhandlere og trækker forskelligt farvede råstoffer (poker-chips) og bruger dem til at indkøbe miner, juveler og ædelsten fra bordets midte. Kortene giver point og permanente råstoffer, som indgår i køb af nye kort fremover.

I hver tur må du enten tage nogle juveler hen til dig selv, reservere et kort til at købe i en senere tur eller købe et kort fra det åbne marked. Kortene køber du med de juveler, du har taget over til dig selv i de tidligere runder, og hver gang du køber et kort, giver det dig en gratis juvel, du kan bruge som rabat, når du skal købe kort i de senere ture.

Juvelerne er som sagt alle trykt på lækre poker chips, og de føles simpelthen bare lækre at sidde og kaste rundt med i hver tur. De flotte tegninger på kortene hiver straks fantasien mod fjerne lande, hvor mystiske handelsfolk sidder i røgtunge lokaler, bag tynde gardiner, og handler med nobelen.

Splendor er et skønt lille spil, der kan spilles af to til fire juvelhandlere, og som er udgivet dansk. Spillet har slet ingen tekst på kortene, så hvis du finder en udenlandsk kopi, er det altså nok, at en i familien kan sproget.

Det Dårlige Selskab

Fakta om
Det Dårlige Selskab


  • Antal spillere: 3-16
  • Spilletid: cirka 45 min
  • Er kun udgivet på dansk
det Dårlige Selskab er ikke et spil, du nødvendigvis hiver frem til familiemiddagen med bedsteforældre og små børn. Det Dårlige Selskab er nemlig et spil, der handler om at få hinanden til at grine – ved at være så upassende, som overhovedet muligt.

Det Dårlige Selskab handler i al sin enkelthed om at skabe sjove, skæve og absurde sætninger ved hjælp af en række svarkort med ord eller sætninger. Flere af dem indeholder stærke seksuelle hentydninger eller undertoner.

I hver tur er der en, der trækker et orange kort og læser op. På hvert kort står en sætning, der mangler et ord, for at sætningen er forståelig. Alle andre spillere skal nu spille et kort, der gør sætningen færdig. Den spiller, der læste sætningen op, tager nu imod alle kortene og skal vælge det kort, som oplæseren synes er sjovest.

Det Dårlige Selskab er hysterisk morsomt – i det rigtige (dårlige) selskab. Det Dårlige Selskab kan spilles af selskaber på 3-16 deltagere og er kun udgivet på dansk (men er til gengæld stort set samme spil som det amerikanske Cards Against Humanity).

Hey! That’s My Fish

Fakta om
Hey! That’s My Fish


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 20 minutter
  • Er udgivet på dansk
På overfladen ligner Hey! That’s My Fish! nærmest et børnespil. De nuttede plastik pingviner hopper rundt på isflager for at samle fisk. Under overfladen er Hey! That’s My Fish! dog et snedigt lille brætspil, hvor hvert træk gælder i kampen om at snuppe flest fisk for næsen af dine modstandere.

For at være den pingvin, der samler flest fisk, gælder det om at udmanøvrere dine modspillere. Du flytter din pingvin i en lige linje, indtil noget står i vejen for din pingvin. Hver gang du flytter fra et felt, snupper du den brik, din pingvin stod på – og på den måde, bliver spillepladen altså mindre og mindre, for hver gang du flytter din pingvin.

Målet er at sætte dine modstandere i en situation, hvor de pludselig er låst fast – for så ryger deres pingvin ud af spillet. Hvis du er til et hyggeligt spil, hvor der er lidt mulighed for at lægge dig i vejen for resten af familien i din kamp om at få flest fisk, er Hey! That’s My Fish det perfekte valg.

Hey! That’s My Fish er udgivet på dansk, men er helt uden sprog, så en udenlandsk udgave kan også bruges. Spillet er en hurtig sag – cirka 20 minutter – og kan spilles af to til fire spillere.

Sushi Dice

Fakta om Sushi Dice


  • Antal spillere: 2-6
  • Spilletid: cirka 25 min
I Sushi Dice gælder det om at holde hovedet koldt, når sushi-kokkene konkurrerer om, hvem der på kortest tid kan lave den bedste sushi. Det er om at holde øje med dine modspillere, for hvis noget ser klamt ud, og du gør opmærksom på det, skal de starte forfra.

Midt på bordet ligger tre kort, som er dem, du prøver at samle op. I hver runde tager to af spillerne et sæt terninger og begynder at rulle løs. Når de har rullet, skal de tage nogle fra og omrulle resten – ganske som vi kender det fra eksempelvis Yatzy.

Hvis din modspiller ruller et sorte kranie, råber du højt “AD!” (hvis du ser symbolet) – og modspilleren skal starte forfra med at rulle terninger. Har begge spillere rullet symbolet, råber en af dem, der ikke har tur, “HAK!” – og får nu turen og vælger sin nye modspiller. Det er hylende morsomt at se sine familiemedlemmer side og panisk rulle terninger om, fordi de har rullet et forkert symbol – og da man ruller mod hinanden, gælder det samtidig om at rulle så hurtigt, du kan komme til det.

Det er hylende morsomt at se sine familiemedlemmer side og panisk rulle terninger om, fordi de har rullet et forkert symbol..

Sushi Dice kan spilles af to til syv spillere. Spillet er ikke udgivet på dansk, men den internationale version kan nemt bruges, da spillet ikke indeholder nogen tekst.

Flash Point: Fire Rescue

Fakta om Flash
Point: Fire Rescue


  • Antal spillere: 3-6
  • Spilletid: 30 min
I Flash Point: Fire Rescue er I brandmænd og -kvinder, som skal rykke ud til et hus, der står i flammer. Inde i huset er der er et antal personer, der skal reddes ud, inden huset styrter sammen. I er nødt til at koordinere jeres indsats, idet ilden hele tiden udvikler sig, og huset kommer tættere og tættere på at styrte sammen.

Flash Point er et såkaldt co-op spil, hvor I alle sammen spiller sammen mod spillet – altså i stil med Pandemia, som har vundet Guldbrikken i 2015. Det geniale ved Flash Point: Fire Rescue – udover de lækre materialer og helte-temaet – er, at der er to udgaver af reglerne til spillet. Nye spillere og personer med en mere casual tilgang til brætspil kan således “nøjes” med at spille med de simple regler, hvor der ikke er brandbiler og så videre med, mens øvede brandmænd og -kvinder kan kaste sig over de avancerede regler, der altså introducerer mange nye elementer til spillet.

Spillet kan spilles af hele familien, idet spillets mekanikker (særligt med de simple regler) ikke er specielt indviklede. Det kræves dog, at der er en engelskkyndig iblandt jer, idet der ikke er udgivet regler på dansk.

Sheriff of Nottingham

Fakta om Sheriff
of Nottingham


  • Antal spillere: 3-5
  • Spilletid: cirka 30 minutter
  • Ikke udgivet på dansk
I Sheriff of Nottingham er I købmænd, der skal bringe varer gennem byporten, som Prins Johns sherif vogter. I skiftes til at indtage rollen som sherif og kan vælge at være både korrupte, grådige og løgnagtige.

Spillet foregår over et antal runder, og i hver runde skal I alle pakke jeres sæk med varer og erklære indholdet overfor sheriffen. Derefter er det sheriffens opgave at regne ud, hvem der har rent mel i posen, og hvem der skal kontrolleres. Har du smuglervarer i sækken, kan du forsøge at bestikke sheriffen, ellers må du finde dit bedste pokerfjæs frem og bluffe dig gennem byporten.

Sheriff of Nottingham er et herligt spil, der indbyder til masser af diskussion, overtalelse og bluff. Det er dog ikke altid den bedste smugler der vinder – nogle gange kan man nå længst med ærlighed, og andre gange kan en lille smule taktisk spil give dig sejren. Hvis du kan lide spil, hvor der er god mulighed for at narre resten af familien, så findes der ikke meget bedre muligheder end Sheriff of Nottingham.

Spillet er kun udkommet på engelsk, men er helt uden tekst i spillet, så med Papskubbers gennemgang af Sheriff of Nottingham kan alle være med. Spillet kan klare fra tre til fem spillere og kan spilles på en halv time.

Camel Up

Fakta om Camel Up

  • Antal spillere: 2-8
  • Spilletid: cirka en halv time
  • Er udgivet på dansk
Under den hede ørkensol finder et væddeløb sted mellem en flok kameler, og ude på sidelinjen står vi og spiller på, hvilken der kommer først i mål. Måske påvirker man løbet en smule undervejs …?

Camel Up er et væddeløbsspil, der går over flere runder, indtil en kamel krydser målstregen. Det gælder om satse på den kamel, som har førerpositionen i den enkelte runde og om at spille på, hvilken kamel der vinder, og hvilken kamel der taber. På skift tager hver spiller en action, som kan være at satse på en kamel, lægge hindringer på banen eller flytte en kamel.

Det er, når kamelerne flyttes, at det bliver både spændende og drilsk. Hvis en kamel rykker ind på et felt, hvor der er en anden kamel, anbringes den nyankomne kamel oven på den anden, og hvis den anden kamel lidt senere flyttes, tager den den første kamel med sig og kan ligefrem bære den over målstregen. Hver gang en kamel rykkes, er det en tilfældigt valgt kamel, som ikke tidligere i runden har rykket, som løber fremad, og måske bærer den en eller flere kameler med sig.

Camel Up er et underholdende væddeløbsspil. Man har ikke sin egen kamel, men man sætter penge på den, man tror kommer til at vinde spillet. Det er et spil om strategisk satsning og timede væddemål kombineret med held. Det er et spil, som hele familien kan samles om, og kombinationen af dristige satsninger og held gør, at man kan spille det på tværs af aldersgrupper og erfaring.

Camel Up (som også er kendt under titlen Camel Cup) er udgivet på dansk og kan spilles af to til otte spillere.

Læs mere ..

Vi har tidligere spurgt Papskubbers redaktion om deres yndlings introduktionsspil. I 2013 skrev vi også en guide til om 10 gode brætspil til begyndere

Læs også: Oversigt over spil med danske regler

Læs også: Spil der er hurtige at spille