2 - 4 spillere
30+ min
12+ år
 • familiespil
 • Kortspil
 • Regler på dansk

  Splendor

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 17. September 2015  Splendor er virkeligt godt og hurtigt familie spil. I Splendor tager i rollerne, som juvelhandlere og trækker forskelligt farvede råstoffer (poker-chips) og bruger dem til at indkøbe miner, juveler og ædelsten fra bordets midte. Kortene giver point og permanente råstoffer, som indgår i køb af nye kort fremover.
  Lad os kigge på det.

  Sådan skal Splendor se ud hvis I er fire spillere.

  Opsætning af Splendor

  1. Kortene i Splendor skal deles i tre stakke, som har hhv. en, to og tre prikker på bagsiden.
  2. Læg de tre bunker på bordet, med bagsiden op, så de danner tre rækker.
  3. Træk fire kort fra hver bunke og læg dem ud på hver række.
  4. Sorter poker-chips’ne i farver .. der skal kun være 4 guld-chips, og de fungerer som jokers.

  Din tur i spillet

  Du må gøre en af følgende tre ting

  Du har følgende muligheder i din tur

  1. Du må tage to eller tre chips
   • Tage 2 ens farvede chips .. men kun hvis der er fire chips tilbage i banken fra den pågældende farve. Eller ..
   • Tage tre forskelligt farvede chips
  2. Købe kort fra bordmidten eller
  3. Reservere et kort til senere brug.

  Tage chips

  Poker-chipsne er farvede i gul, grøn, rød, sort, blå og hvid. Det er de normale farver. De gule poker-chips er jokere og kan bruges, som om de havde en af de andre farver.

  Du må ikke have mere end ti chips på bordet foran dig inkl. de gule jokere. Det vil altså sige at hvis du har ni chips, må du gerne trække tre og tage over til dig selv. Derpå smide to chips tilbage i banken, som altså ikke behøver at være dem du lige tog.

  Købe kort

  Foregår ved at man betaler med sine farvede chips det antal og farve, som står i kortenes venstre nederste hjørne – angivet i små cirkler. Det kan være ens farvekrav. F.eks. tre blå, og det kan være kombinationer, som f.eks. 1 blå, tre grønne og en rød.

  Når du køber et kort tager du kortet over til dig og det er nu en del af din forretning om man vil. Kortet har nemlig en farvet sten i øverste højre hjørne og den ressource har du nu altid, som betaling når du køber nye kort.

  Altså – du smider chips tilbage i banken, men når et kort er købt, så beholder du det og peger fremover bare på det for at bruge dens farvede sten. Gerne i kombination med dine chips.

  Reservere et kort

  Det er her spillet bliver lidt drilsk, for i din tur må du tage et kort over til dig, samt en guld chip. Hvis du gør det, må du ikke købe andre kort, så det er en måde at sikre sig ingen af dine modspillere kan købe det kort. Du må maksimalt have tre kort-reservationer liggende hos dig.

  Andre spillere kan ikke tage/køb de kort du har reserveret.

  Langsom start

  I spillet bygger du dig så-at-sige en lille motor, som starter langsomt op, men efterhånden som du har købt kort som f.eks. giver dig blå sten, så behøver du ikke tage de blå chips længere, og kan begynde at fokusere mere på kortene i række to og tre i spillet.

  Kortene giver point

  Dette kort giver et point ud af de 15 der skal til, for at vinde Splendor
  Kort repræsenterer en værdi, som står med et stort hvidt tal i øverste venstre hjørne. Det er i virkeligheden de point I spiller om. Kortene i nederste række (fra etter stakken) har sjældent point, men de kort er nødvendige/smarte for at kunne købe de dyrere kort i række to og tre.

  Du kan tiltrække de noble

  Tidens royale og noble kigger med. De tilslutter sig din forretning hvis du opfylder de ønsker der er trykt på den noble. f.eks. at du har fire sorte og fire hvide kort. Når det sker tager du den noble brik over til dig, og får dermed en point-bonus nu og her.

  Afslutning

  Man spiller til første spiller har 15 point og spiller runden færdig, så alle har haft lige mange ture. Vinderen er den med flest point, som altså ikke nødvendigvis er ham eller hende er fik 15 point først.
  Hvis to spillere står lige er det spilleren med færrest købte kort der vinder. Dine reserverede kort er ikke ‘købt’ i den henseende.

  Vurdering af Splendor

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...

  Jeg kan rigtigt godt lide Splendor og kan varmt anbefale det som spil med hele familien. De ting man skal tænke over er ikke dybe og tunge, og temaet om renæssance smykkemagere er kun et lille fint vedhæng som ikke kommer i vejen for et mekanisk solidt spil.

  Du ved ikke hvad spilleren før dig køber / gør, så Splendor er ikke et spil hvor du har en meget lang strategi. Du samler chips og kan lyn-hurtigt overskue at nogen kort er helt uden for din interesse. Når du begynder at have kort nede som giver de en masse faste ressourcer, så skifter spillet lidt stil for nu er det mere synligt hvilke kort du kan købe eller komme til at købe.

  Spillet er derfor meget løst og let, men når man har prøvet det nogen gange kan man begynde at overskue om de andre går efter de samme kort som du måske satser på. Muligheden for at kunne reservere er derfor perfekt, for den gør at du kan påvirke de andres spil. Ellers ville spillet bare være en fir-mands kabale.

  Poker-chips’ne er tunge og perfekte i hånden og det er ikke til at slide op. Et typisk spil for tre personer har 25-30 min, men man har lyst til et spil mere, så beskyttelses-lommer til kortene kan være en god idé. Splendor er en klar perle i min spil samling.


  Kommentarer til Splendor