Fem på femten minutter

Jacob Herold af Jacob Herold d. 23. May 2013

Orker du ikke timelange taktiske diskussioner eller langsommelige opsætninger af brikker? Brikker & Bræt guider til fem cool og kvikke brætspil, der er både lynhurtige at sætte op, spille og nyde på under et kvarter.

King of Tokyo

Tag en knivspids Yatzy, nogle radioaktive kæmpemonstre og smæk dem i en rundkreds omkring Tokyo, hvor de kan kæmpe om herredømmet. ’King of Tokyo’ er et kvikt spil for op til seks spillere, hvor dels terningsrul, dels særlige kort afgør hvem, der er den retmæssige hersker. Men det kræver, at man enten udraderer sine modstand­ere eller formår at invadere Tokyo længe nok til at opnå 20 sejrspoint. Tokyo er dog en lille by, når man er en gigantisk cybernetisk kanin med to hoveder, giftspyt og ekstra arme, så det er et spil, hvor man konstant kæmper mod hinanden.

Heckmeck

Humøret er højt, når de kaglende høns konkurrerer om at få fat i flest grillorme i terningspillet ’Heckmeck’ fra brætspilsmesteren Reiner Knizia. I midten af bordet ligger ormene nysseligt arrangeret efter pointværdi, og rundt om sidder de spillende høns og kaster terningerne for at nappe de tilbageværende orme. ’Heckmeck’ er nemt, men udfordrende i kraft af, at man skal gennemskue hvilke terninger, der kan betale sig at beholde. De højeste point opnås dog ikke uden at riskere at brænde sine orme på, og man kommer hurtigt til at kaste sultne blikke på de andre spilleres orme, der dog kan scores med lidt strategi og et heldigt slag med terningerne.

Kakerlaksalat

For mange kokke fordærver maden – men en enkelt kakerlak kan gøre det samme. ’Kakerlaksalat’ er et ordknudret kortspil, hvor det gælder om at komme af med alle sine ingredienser uden at tøve for længe. Spillerne skiftes til at smide forskellige typer af grøntsager ind på midten af bordet, mens de højlydt skal erklære, hvilken ingrediens de spiller. Hvis ens grøntsag som f.eks. salat, tomat eller peberfrugt matcher det forrige, skal man lyve og kalde det noget andet, men tøver man for længe, vinder man hele kortbunken og taber terræn til de andre salatslyngende kakerlakkokke.

Blitz

Et hvidt spøgelse, en grøn flaske, en grå mus, en blå bog og en rød lænestol – samt en masse ivrige hænder: reaktionsspillet ’Blitz’ kræver snilde og snarrådighed, fordi her gælder det om at afkode et billede og vælge den rigtige ting på bordet inden de andre spillere. Både farven og formen på tingene er altafgørende her, fordi i hver tur lægger man et kort med et billede midt på bordet, hvor­efter målet er hurtigst muligt at nappe den ting fra bordet, der ikke er vist på billedet – hverken i sin farve eller form. Med mindre tingen er vist på kortet i sin rigtige farve… og den konstante udelukkelsesmetode gør ‘Blitz’ til et drøntilgængeligt og evigt udfordrende familiespil.

Tsuro

Lyscyklerne i 80’er filmen ’TRON’ og slangen i mobilspillet ’Snake’ har alle sammen noget tilfælles med dragerne i ’Tsuro’ – det gælder om at holde tungen lige i munden, når der manøvreres langs snørklede baner. ’Tsuro’ er et enormt enkelt spil, hvor man skiftes til at lægge brikker, der danner lange og indviklede ruter. Således planlægger man ruten for sin drage, og forsøger at holde det skællede væsen på brættet, mens man bygger afkørsler, der leder de andre spillere af banen. ’Tsuro’ er abstrakt i sin simplistiske stil, men samtidigt et spil, hvor alle kan være med uanset køn, alder og erfaring.