af Morten Greis d. 7. January 2015
Mange spændende brætspil har deres rødder i Tyskland. Familievenlige klassikere som
Settlers fra Catan (Die Siedler von Catan),
Bohnanza og
Power Grid (Funkenschlag) har for længst gjort deres indtog på det danske marked, og de har er udgivet med danske regler. Mange andre titler når desværre aldrig til Danmark, mens andre tager en tur rundt om det engelsksprogede marked, inden de når frem til Danmark. Mange af spillene er ofte at finde i dedikerede spillerkredse, blandt Bastard Cafés gæster og på spilskongresserne, såsom Viking-Con og Fastaval.
Næste gang turen går til Tyskland, kan det betale sig at kigge forbi spilafdelingerne i tyske butikker. Her er nogle titler, som ikke fylder meget og er lette at have med på rejsen, og de er sprogneutrale – dvs. der er ingen tekst på kort og komponenter (i modsætning f.eks. til kortene fra Magic: The Gathering, hvor der er store mængder af tekst). Så det gælder alene om at finde et læsbart regelsæt. Det kan man her på papskubber eller via Board Game Geek og spilforlagenes egne hjemmesider, hvor der ofte kan findes en pdf af regelsættet.
Fire (halv)kendte titler
Heck Meck (eller Heckmeck am Bratwurmeck) har været udgivet med danske regler, men det kan være vanskeligt at finde et eksemplar. I Tyskland er der dog stadig gode chancer, og man kan også være heldig at finde en af varianterne. Heck Meck er et Yatzy-lignende terningspil, hvor man skal erobre pointklodser med forskellige pointværdier og eventuelt stjæle dem fra de andre spillere. Hurtigt og nemt, men også fornøjeligt drilsk at spille. Reglerne til Heck Meck
kan findes på papskubbers egen side.
6 Nimmt (eller Take 6) har også været udgivet med danske regler, men den er heller ikke let at finde længere. Igen et spil, som det er værd at samle op på Tysklandsturen. Det er et enkelt og underholdende kortspil i stil med f.eks.
No Thanks. I 6 Nimmt gælder det om ikke at tage stik, og kan man gennemskue, hvad de andre spillere sidder med, kan man bedre undgå at komme i klemme, og
reglerne kan findes på papskubber.
Hanabi er udgivet i mange versioner og har oplevet en stor, velfortjent popularitet i Danmark, men det har også gjort det svært at finde spillet. Hanabi er i alle versioner sprogneutralt, så det er underordnet, om det er med tyske, fransk eller engelske regler, så længe man kan finde reglerne på et sprog, man kan læse – og en beskrivelse kan findes her hos papskubber. Hanabi er et kortspil, hvor man samarbejder om at få spillet kortene i de rigtige serier og farver, men man kender ikke sine egne kort, det gør de andre spillere, men der er strenge regler for, hvilke oplysninger man må komme med. Hanabi er et charmerende lille kortspil, der fungerer anderledes end de fleste andre spil.
Blitz (eller Geistesblitz) og
Blitz 2.0 (eller Geistesblitz 2.0) er også værd at kigge efter. Geistesblitz er udgivet af Zoch Verlag, som har udgivet mange charmerende, børnevenlige spil, som ofte bruger behændighed og reflekser som en del af spillet. I Blitz handler det om mønstergenkendelse og reflekser. Hvem kan først finde den rigtige kombination og gribe den, før de andre spillere får fat? Det er underholdende for både børn og vokse at prøve reflekserne af. Spillene er udgivet på dansk, men spillene er sprogneutrale, så går turen til Tyskland, kan det betale sig at samle dem op der under titlerne Geistesblitz og Geistesblitz 2.0. Her på papskubber er både
Blitz og
Blitz 2.0 beskrevet.
Fire lidet kendte titler
Andre titler er (endnu) ikke nået til det danske marked og gør det måske aldrig, men de er bestemt værd at samle op på ferien og hygge sig med både undervejs, og når man er hjemvendt.
Sushizock im Gockelwok er en af Heck Meck-varianterne og en ganske underholdende version, hvor det gælder om at erobre den rette kombination af gode og dårlige brikker for at score point, og man kan stjæle pointbrikker fra hinanden, hvis man er en smule heldig med terningerne. Et underholdende terningspil, som er lige til at have med på farten, og som er
beskrevet her på papskubber.
Würfel Bohnanza er et rapt lille terningspil inspireret af kortspillet Bohnanza. I stedet for at samle kort og bytte dem, forsøger man at samle forskellige kombinationer af bønner via terningkast, men når man kaster terningerne, risikerer man at hjælpe de andre spiller, hvis de er årvågne. Würfel Bohnanza fylder ikke meget, er tjept at spille, og det er et terningspil, hvor spillerne har interesse i at følge med i de andre spilleres ture, da det kan give gevinst. Reglerne kan findes på papskubber.
Nosferatu er et spil i samme genre som Varulv (Ultimate Werewolf, Werewolves of Miller’s Hollow) og The Resistance, men denne version egner sig fint til færre spillere, og det har en interessant dynamik, da spillets dealer er Renfield, og han ved, hvem af spillerne, der er vampyren, som resten skal forsøge at finde og eliminere. Det halvskjulte samarbejde mellem Renfield og vampyren foran snuden på de andre spillere, gør Nosferatu til en spændende spiloplevelse.
Beskrivelsen kan findes på papskubber.
Tier auf Tier (eller Dyr på dyr) er et spil om at stable fine trædyr over på hinanden. Hver spiller har en pulje af brikker, og det gælder om at komme af med sine før modspillerne, men hver gang noget falder ned, ryger det i spillerens pulje. Tier auf Tier sælges som et børnespil – det kommer fra spilforlaget Haba Spiele, der har specialiseret sig i hyggelige spil for de yngste – men rundt om på cafeer er det et populært værthusspil, da Tier auf Tier er et sjovt og udfordrende balancespil også for voksne.
Næste gang turen går til Tyskland, så hav listen her in mente og gå på jagt i de tyske spilafdelinger – også selvom du ikke kan læse tysk.