2 - 5 spillere
25+ min
8+ år
  • familiespil
  • Kortspil
  • Samarbejde
  • Relateret læsning


    Hanabi

    Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. May 2014

    "Åååååh!"
    "Aaaaah!"
    "Nææææh!"
    Lydende fra publikum var ikke til at tage fejl af – de elskede fyrværkeridisplayet over nattehimlen. Men bag kulisserne var der panik. Hvis tur var det nu til at fyre næste raket af …!?

    Hanabi er et enestående simpelt og innovativt samarbejdsspil, hvor det gælder om at spille sine kort på det helt rigtige tidspunkt. Det lyder nemt – lige indtil du hører, at du aldrig må se dine egne kort, men kun alle andres.

    Opsætning af Hanabi

    • Start med at tage de multifarvede kort fra.
    • Bland resten af kortene.
    • Tag en af de ni skriftrullebrikker, og læg den tilbage i æsken.
    • Læg de otte resterende skriftrullebrikker på bordet med den hvide side opad.
    • Tag de tre tordenbrikker, og læg dem med torden-siden nedad.
    • Giv hver spiller fire kort. Ved to eller tre spillere tager hver spiller fem kort.

    Når du tager dine kort, er det vigtigt, at du holder dem ‘forkert’ – altså med bagsiden mod dig selv. Du må ikke se dine egne kort, men kun dine medspilleres.

    Dette er udsynet, du har til dine kort - du skal nemlig holde dem omvendt gennem hele spillet, så du ikke kan se deres værdier.

    Sådan spilles Hanabi

    Spillet handler om at koordinere affyringen af jeres raketter, så I laver det flotteste fyrværkeridisplay i mands minde. Dette gøres ved at spille kortene i den rigtige rækkefølge: Der er fem forskellige farver kort, med tal fra 1-5 skrevet på dem, og de skal spilles således, at man spiller kortene i numerisk rækkefølge, i de rigtige farverækker.

    På sin tur har hver spiller en af tre følgende muligheder:

    Giv et hint

    Du må vende en af de hvide skriftrullebrikker om på den sorte side, og så må du give en af dine medspillere et hint om de kort, de har på hånden. Du må enten pege på alle kort af en farve, eller alle kort med en værdi.

    Det er lidt en sær oplevelse at holde sine kort omvendt i Hanabi, men det er det hele værd, for hanabi er et skønt spil.

    Skrald et kort

    Du kan også vælge at smide et af dine kort i skraldebunken. Når du gør det, må du vende en af skriftrullebrikkerne, der har den sorte side opad, så den igen bliver hvid. Efter du har skraldet et kort, skal du trække et nyt.

    Spil et kort

    Når du føler dig sikker i din sag, kan du vælge at spille et af dine kort. Når du gør det, skal du først markere hvilken række du spiller kortet i. Hvis du spiller kortet rigtigt, (enten et etter-kort i en ny farverække, eller næste tal i en eksisterende farverække), er alting godt. Hvis du spiller kortet et forkert sted, bliver guderne skuffede over jeres fyrværkeridisplay – og du skal vende en af de tre tordenbrikker.

    Når alle fem kort i en farve er lagt på bordet, må du vende alle dine skriftrullebrikker - og det er ofte meget tiltrængt!

    Når I får færdiggjort en række (altså får lagt femmeren i en farve det korrekte sted), vender I en af de sorte skriftrullebrikker, så den får den hvide side opad.

    Afslutning på Hanabi

    Hanabi kan slutte på to forskellige måder. Når I trækker sidste kort fra kortbunken, er I når slutningen. Første spiller, der ikke kan trække et kort efter han har skraldet, eller har spillet et kort, får alle spillerne (inklusive ham, der ikke kunne trække et kort) én tur mere. Efter dette er spillet slut, og I skal til at tælle point sammen. Hvis alle tre tordenbrikker bliver vendt, er spillet også slut – og I har tabt spillet.

    Hvert kort, der er spillet korrekt, er et point hver i slutningen af spillet. 25 point er altså det maksimale, man kan få af point.

    Vurdering af Hanabi

    Peter Brichs
    Peter Brichs mener ...

    Hanabi vandt Spiel des Jahres-prisen i Tyskland i 2013, og det er for mig det helt rigtige valg. Hanabi er et helt genialt familiespil, der tager et simpelt koncept, og gør spillet utroligt udfordrende, blot ved at sørge for, at spillerne ikke kan se deres egne kort.

    Det er sjovt at se den kommunikation, der udvikler sig mellem spillerne. Der er noget helt særegent ved at se, hvordan man lærer at sige ting om folks kort, uden at sige alting – og hvordan dine medspillere forstår sætningen: “Det her kort er en firer,” når der kun er én række, der er plads til det kort i.

    Det er ikke lykkedes mig at spille Hanabi med nogen, der ikke med det samme har ville prøve igen, for lige at se om ikke man kan gøre det bedre i næste spil. Og findes der nogen større ros for et spil, end at folk vil spille det igen og igen?

    Hanabi Deluxe

    Hanabi er

    udgivet i flere forskellige udgaver. Vi har her kigget på den tyske fra Abacus Spiele. En af de andre udgaver, der er så lækker, at den bliver nødt til at blive nævnt, er Deluxe Edition, der kommer i en stor, lækker trææske, og hvor alle kortene er erstattet med Mah Jong-agtige brikker. Den er dyr, men den er virkelig flot.






    Kommentarer til Hanabi