De bedste brætspil til din iPad

af Thomas Vigild d. 20. September 2012

Glem manglende brikker, tidkrævende oprydning og optælling af point: digitale brætspil er løsningen og en suveræn måde at nyde selv større bræt- og kortspil på farten. Brikker & Bræt guider her til de 20 bedste brætspil til iPad, iPhone og Android

Small World

Når eventyrverdenen bliver for trang, så er der kun en løsning: Krig!
Det hæderkronede strategispil “Small World” fra 2009 var et af de første iPad-brætspil på Apples App Store, men det er stadig et af de overlegent bedste.
Spillet er designet af franske Philippe Keyaerts og er i grove træk bygget op som “Risk”, da hver spiller efter tur skal lede sine hære til glorværdig erobring af så mange landområder som muligt. Men i “Small World” er twistet, at brættet altid er en kende for småt, så derfor tvinges man konstant til at angribe hinanden. Det sikrer høj interaktion mellem spillerne. Samtidig er der enorme taktiske forskelle på spillets 14 forskellige racer såsom elvere, dværge, troldmænd og trolde, der tilmed alle er begavet med en tilfældig specialevne. Valget af disse vidt forskellige racer er oftest nøglen til at vinde spillet, men det kræver solidt overblik og svære strategiske slag. Slutteligt ruller hvert spil over 10 runder, hvilket gør det tidsmæssigt overskueligt, da dette på iPad´en blot tager en halv time, men man har altid lyst til mere krig efter endt spil. Suveræn computermodspiller og fine multiplayer-muligheder over GameCenter fuldender pakken.

Perfekt for: Risk-fans parat til nye udfordringer, rollespillere og dem, der ikke orker at holde styr på en milliard pap-brikker i spillets fysiske udgave.

Pris: 42 kr. Kun udkommet til iPad. 1-2 spillere fra 10 år.
Vinder af Juryens Specialpris i Guldbrikken, 2010
Læs om papversionen af Small World her

Magic 2013

Nej, du kan ikke bytte virtuelle kort i den digitale udgave af det succesrige samlekortspil “Magic: The Gathering”, men til gengæld kan du stort set alt andet i denne bragende intuitive og svært vanedannende digitale udgave. “Magic” er designet af Richard Garfield, der lancerede det for snart 20 år siden tilbage i 1993, og siden da er det blevet et af de mest populære samlekort-spil med i dag over 12 millioner spillere på verdensplan og stort anlagte internationale turneringer.
Hvert spil er en taktisk intens duel mellem to troldmænd, der ved at vende kort skal kaste trylleformularer, fremmane monstre og forsvare sig mod angreb. Den digitale udgave forklarer fuldkommen sømløst reglerne, og med en suveræn balanceret sværhedsgrad bliver man hurtigt halet ind i et spilunivers, hvor held kun sjældent afgør kampene.
I sin gratis udgave indeholder spillet tre sæt kort og en kortere kampagne mod fire modstandere, men morskaben starter først, når man puger ud. Herved får man syv ekstra sæt kort, mulighed for at spille online og løse særlige “gåde-udfordringer”, hvor man skal spille en forudbestemt kombination af kort helt rigtigt for at sejre. “Magic 2013” er skoleeksemplet på, hvordan man overfører et gigantisk spilunivers til digital form uden at gå på kompromis og samtidig udvider spillets muligheder med suveræne computermodstandere, syleskarpt design og adskillige multiplayer-features.

Perfekt for: Magic-fans, rollespillere i alle aldre og dem, der elsker overskuelige, men svært taktiske udfordringer.

Pris: Gratis / 59 kr. iPad, men også udkommet til Xbox 360, Windows og PlayStation 3. 2 spillere fra 10 år.

Ascension: Chronicle of the Godslayer

Udklækket af tre verdensmestre i netop “Magic: The Gathering” er kortspillet “Ascension” fra 2012 en mindst lige så taktisk, men faktisk noget mere overskuelig affære. Det skyldes simpelthen, at der er færre typer kort at holde styr på og et mere roligt og pædagogisk gennemtænkt spilforløb.
F.eks. starter begge spillere med samme antal kort og uden særlige fordele, og derfor handler meget af spillet om løbende at indkøbe egenskaber eller dræbe monstre for point fra en bunke af seks centrale fælleskort midt på bordet. Derved cykler man igennem sine kort igen og igen, og derfor går spillet oftest noget mere tjept end “Magic”. Samtidig angriber man ikke hinanden direkte, men tager point fra en fælles pulje.
I den fysiske udgave er spillet en afgjort mere tidkrævende affære med mange kort at rydde op og mange point at holde styr på. Derfor er iPad-udgaven ovenud suveræn i både opbygning, læringskurve og computermodstandere, der virkelig kan give en bitter modstand.

Perfekt for: Magic-fans, som er trætte af Magic og kortspillere, der nyder spil af 5-10 minutters udfordring.

Pris: Gratis / 24 kr. 1-2 spillere fra 10 år. Udkommet til iPhone/iPad.

Hey, That’s My Fish!

Blandt de største fordele ved digitale udgaver af brætspil er, at man slipper for opstilling og oprydning. Og netop i den fysiske udgave af det efterhånden ti år gamle familiespil “Hey, That’s My Fish!” kan opstillingen være en stor hæmsko, da spillets bræt består af 60 separate sekskantede felter, som alle skal lægges pænt i orden på bordet.
Men digitalt ruller det som en drøm, når man med sin lille hær af sultne pingviner skal erobre isflager med en, to eller tre fisk. Det centrale twist er dog, at isflagerne løbende forsvinder, når en pingvin forlader den, hvilket gør brættet evigt foranderligt. Det stiller krav til overblikket og taktiske tæft, men da grundreglerne er så enkle, så er selv førskolebørn med i spillet lynhurtigt. Et spil kan dermed snildt klares på ti minutter, og når spillet samtidig giver god computermodstand og har en række forskellige udformninger af banen, står vi med en klassiker, der faktisk fungerer bedre digitalt end i sin fysiske udgave.

Perfekt for: Børnefamilier, fans af hurtige taktiske spil og pingvin-entusiaster.

Pris: 18 kr. Udkommet til iPad, iPhone og Android. 1-4 spillere fra 5 år.
Læs om papversionen af Hey, That’s My Fish! her

Ticket to Ride

Vidste du..

at da Days of Wonder lancerede iPad-udgaven af brætspillet “Ticket to Ride”, steg salget af det fysiske brætspil med 40 procent?

Togspil er efterhånden en hel brætspilsgenre for sig selv, men det utvivlsomt mest populære og lettest tilgængelige er “Ticket to Ride”, der siden sin fysiske debut i 2004 har høstet adskillige priser, heriblandt Spiel des Jahres i 2004, kritikerros og har i dag solgt over to millioner eksemplarer på verdensplan. Den succes skyldes ikke blot den konstante strøm af særlige udgaver og ekstra spillebræt til spillet, men i høj grad også, at denne digitale udgave ikke blot tager stikket hjem, men rydder hele bordet for design af digitale brætspil. Tre minutter tager det at komme i gang, hvis man følger den interaktive lektion, og så er man klar til at spille.

I rollen som vordende togbaron i f.eks. Europa, USA eller Asien går “Ticket to Ride” ud på at erobre så mange og lange togstrækninger som muligt på smukke landkort ved at spille sine togkort korrekt. Selvom interaktionen er mere indirekte, så kommer spillernes togruter hurtigt i clinch med hinanden, og derfor bliver spillet gradvis en sværere og mere udfordrende strategisk affære. Et perfekt introduktionsspil for nye spillere til de lidt mere taktisk komplekse brætspil, og samtidig en tidsløs klassiker, der burde være i alle brætspilssamlinger med respekt for sig selv.

Perfekt for: Familier med tag om tog, alle med en puls og stolte Märklin-mestre.

Pris: 42 kr. 1-6 spillere fra 8 år. Udkommet til både iPhone og iPad.
(Vinder af Juryens digitale Specialpris i Guldbrikken, 2011)
Læs om papversionen af Ticket to Ride her

Andre anbefalinger

Børnespil

Dobble
Hippos & Crocs
Mancala!
UNO

Familiespil

SUGU
Carcassonne
Catan HD
Forbidden Island

Voksnespil

Neuroshima Hex
Ingenious
Cabals
Elder Signs

iPad-brætspil uden fysisk kopi

Fingle
OLO
Tri-Tri-Obelisk
Achtung