Uluru
af Lasse Petersen d. 3. March 2012
Om natten forvandles Australiens dyr til drømmefugle, og samles til rådslagning omkring den hellige sten Uluru. Det går dog ikke videre stille for sig, for de har alle deres egne særlige ønsker: Hvor vil jeg sidde, og frem for alt, hvem vil jeg sidde der sammen med?
Det er op til spillerne at gelejde dem på plads, så alle får deres krav opfyldt, for lykkes det ikke, vanker der minus point.
Når solen står op, er det tid til at afregne, og den som har færrest minuspoint, vinder.
Uluru er designet af danske Lauge Luchau Rosendahl. Uluru har allerede været nomineret til en håndfuld priser, og har også vundet et par stykker. Vi har tidligere nævnt dette i vores nyheder: Dansk designet brætspil vinder brætspilpris + Uluru vinder tysk Mensa-pris
Kom i gang med Uluru
Hver spiller tager en spillerbræt (den lille plade med et billede otte cirkler), og otte drømmefugle-brikker i otte forskellige farver (en sort, en blå, en rød, en orange, en hvid, en grøn, en gul, en lyserød).
Det fælles spilleplade placeres i midten af bordet. Det er på dette bræt at instruktionskorterne for de forskellige farver placeres i hver runde.
Spillerne skal nu vælge sværhedsgraden af deres spil. Der findes instruktionskort i fem sværhedsgrade (Kortene er markeret et til fem på bagsiden af kortene). Et er det letteste niveau, mens fem er det sværeste. I første spil anbefales det kun at bruge et’er, to’er og tre’er instruktionskortene.
De valgte instruktionskort blandes og placeres ved siden af spillepladen.
De grønne glasperler placeres ved siden af pladen. Disse repræsenterer minuspoint, som spillerne forsøger at undgå.
Runderne i Uluru
Uluru spilles over seks runder.
Instruktionerne kan for eksempel sige jeg vil sidde på en af følgende tre pladser, jeg vil sidde ved siden af den grønne brik, eller jeg vil sidde overfor den blå brik osv.
Tjek forklaringen af alle instruktionskortene i regelbogen.
Efter at de otte instruktionskort er blevet lagt på spillepladen vendes et timeglas, og spillerne skal nu, inden tiden løber ud, placere de otte farvede brikker på deres spillerbræt, så de er placeret ud fra instruktionerne på instruktionskortene.
Derefter gennemgår spillerne instruktionskortene for hver farve et efter et. Hver spiller får et minuspoint, for hver farvebrik, som er placeret forkert, og ikke lever op til deres instruktion.
Afslutning på Uluru
Efter sjette runde tæller alle spillerne deres minuspoint. Spilleren med færrest minuspoint vinder.
Vurdering af Uluru
Uluru er en fin lille hjernevrider. Det er utroligt velproduceret, med lækre brikker og kort. Det er en virkelig interessant feature at sværhedsgraden kan justeres alt efter hvilke instruktionskort I vælger at spille med. Sværhedsgraden kan således nedjusteres til at være meget børnevenlig og uforpligtende, eller skrues op til at være et utroligt avanceret puslespil, som det næppe er alle der vil være i stand til at løse (især ikke på tid).
Det giver god mening, at Uluru vandt den tyske Mensa-spilpris i 2011.