2 - 4 spillere
30+ min
8+ år
  • abstrakte spil
  • familiespil
  • Behændighed
  • Regler på dansk

    Relateret læsning


    Ubongo

    Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 20. March 2011

    Alle kender til det klassiske computerspil Tetris – hvor spilleren febrilsk prøver at passe de mange forskelligt formede figurer sammen, mens nye kommer til med stigende tempo og tidspres.

    På mange punkter kan man sammenligne Ubongo med Tetris. Først og fremmest på grund af spillets brikker, som til forveksling ligner figurerne fra Tetris. For det andet fordi spillet tester spillernes rummelighedssans under tidspres.

    Opsætning af Ubongo

    Pointbrættet fra Ubongo
    I Ubongo har man et samlet pointbræt som alle spillere bruger til at score point. Pointbrættet opsættes med de små diamanter fordelt tilfældigt i brættets huller. Hver spiller vælger en af de 4 forskelligt farvede spillerbrikker og sætter for enden af pointbrættet.

    Derefter tager hver spiller et separat sæt af de tetris-lignende brikker foran sig, og tager en puslespilsplade.

    I midten af bordet placeres timeglasset og Ubongo-terningen med 6 forskellige symboler (skjold, hånd, antilope, slange, elefant, maske) der stemmer overens med symbolerne på venstre side af puslespilspladerne.
    Symbolerne på pladen angiver, hvilke brikker der skal bruges til at løse puslespillet afhængigt af, hvad terningen lander på.

    Runderne i Ubongo

    Du starter med at slå med terningen og vender timeglasset. Spillerne tager de brikker som passer med symbolet på terningen. Herefter forsøger at løse deres puslespilplade simultant, således at den angivne figur på deres plade er fuldstændigt dækket med de brikker som terningen dikterede.

    Spillerne konkurrerer både mod tiden og mod hinanden. Hvis det lykkes spillerne at løse puslespillet inden tiden er løbet ud råber de ’UBONGO’. Når tiden er løbet ud får scorer spillerne, men det er kun de spillere som fik løst deres puslespil indenfor tiden som får point.

    Pointe scores i den rækkefølge som spillerne blev færdige i. Den der bliver først færdig vælger først af de forskellige farver af diamanter som er forrest i en af rækkerne på pointbrættet. Herefter vælger den spiller der blev færdig som nummer to osv. Hvis en spiller gentagne gange bliver hurtigst færdig har han/hun derfor bedre mulighed for at samle flere diamanter i samme farve.

    Til sidst i runden får spillerne en ny puslespilsplade og næste runde begynder.

    Afslutning af Ubongo

    Spillet stopper når en af rækkerne af diamanter løber tør, eller stakken med puslespilsplader er tom; hvad end kommer først.
    Vinderen er den som har samlet flest diamanter i én farve. Hvis der er uafgjort mellem flere spillere, sammenligner man den farve diamanter, som man har næstmest i osv.

    Vurdering af Ubongo

    Lasse Petersen
    Lasse Petersen mener ...

    Ubongo er et fængende og lettilgængeligt spil. Det er sjovt at udfordre sin hjerne med de mange puslespil, men også bare se andre kæmpe med puslespillene. Det er et hurtigt spil, og fordi alle spillerne tager deres ture simultant er alle hele tiden engageret i spillet.

    Ubongo er klart et anbefalingsværdigt spil, som kan nydes både af folk i nærmest alle aldre.

    Nomineret til Guldbrikken 2011 i kategorien familiespil

    En lille tilføjelse

    Der er for nyligt blevet udgivet en udvidelse fra den tyske producent KOSMOS, som tillader at man kan spille spillet op til 6 spillere. I princippet kan man også spille flere spillere samtidigt, hvis man har flere eksemplarer af spillet – udvidelsen tilføjer dog også et udvidet pointbræt og flere forskellige puslespil.






    Kommentarer til Ubongo