Trivial Pursuit
af Uffe Jochumsen d. 23. December 2010
Trivial Pursuit er en nyklassiker indenfor brætspil. Her skal man dyste om den største paratviden indenfor seks kategorier. Alt fra historie til sport. Da spillet er fra 1981, er der pga. alder hele tiden behov for opdaterede udgaver, så man ikke skal huske hvem der fik andenpladsen i højdespring for kvinder ved OL i 1984, men måske kun skal huske det fra 2008 I Beijing.
Målet med spillet er at svare på flest korrekte spørgsmål hurtigst muligt, for at få fyldt sin spilbrik op, og herefter rykke i mål.
Setup
Hver spiller vælger en “osteklokke”, brikken med plads til de 6 “oste”, og der rulles en terning om hvem der starter. Alle starter i det store midterfelt, og vælger så en arm at rykke ud fra.
Runderne
Efter et terningslag, flyttes den store brik det antal felter, og spilleren til venstre trækker et spørgsmålskort og læser herefter spørgsmålet der svarer til den farve på feltet man har landet på højt. Svares der rigtigt (nok), fortsætter spilleren, indtil hun har vundet, eller svarer forkert.
Oste
Ved hver arm der kommer ned fra midten, er et større felt. Her får spilleren, hvis der svares rigtigt, en ost, der kommes i spilbrikken. Det gælder om at få én af hver farve, så spillerne må rejse rundt på spilpladen, og være heldig med terningerne, ligeså meget som rigtige svar er vigtigt.
Hvordan vinder man?
Når en spiller har alle 6 farvede oste, går jagten på at lande på feltet i midten (startfeltet). Her vælger de andre spillere en kategori (uden at have set det næste kort), og svares der rigtigt har man vundet. Svares der forkert, skal man på sin næste tur slå terningen og rykke væk fra midterfeltet, og så igen forsøge at ramme midterfeltet for at få en ny svarchance.
Variationer af og i spillet
Dels er der udkommet et sandt overflødighedshorn af variationer over det originale spil. Alt fra Lord of the rings til årtier, Disney over Star Wars. De er ikke alle på dansk, dog.
Og dels er der så alle husreglerne! Nogle spiller med at der gives oste for alle korrekte svar, at man skal svare på 3,4,5,6 rigtige spørgsmål i midten for at vinde, at man må rykke begge veje på “slå igen” feltet, osv osv. De oprindelige regler er gengivet her, men vi kan kun opfordre til at I selv laver om hvis i mener der er behov for det.
Vurdering
TP, som det kaldes i folkemunde, var en god opfindelse da det kom frem, og det er stadig en fin måde at mødes over noget pap på. Svagheden er levetiden på udgaverne, dog samtidig også styrken, der ved hver ny variation giver nye muligheder.