The Road to Canterbury
af Rasmus Skat Andersen d. 4. June 2013
Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af Skærsilden springer.
Johann Tetzel, dominikanermunk (1465 – 1519)
The Road to Canterbury er inspireret af Geoffrey Chaucers hovedværk, The Canterbury Tales, fra 1400-tallet. Du og dine medspillere påtager jer rollen som de grådige afladskræmmere, der forsøger at tjene kassen på pilgrimme. Du skal lokke dem til at begå en af de syv dødssynder under deres pilgrimsfærd til Canterbury, så de kan købe afladsbreve hos dig. Det er dog ikke ufarligt for pilgrimmene, idet de risikerer at dø, inden de når frem. Sker det, er der penge at hente for den afladskræmmere, der fik solgt pilgrimmen flest afladsbreve. Den af jer, der høster mest guld, vinder spillet.
Setup
- Læg spillebrættet midt på bordet og placer the card supply board ved siden af.
- Placer præsten (den brune brik) på en af de syv dødssynder midt på brættet. Lad tilfældet bestemme, hvilken dødssynd den placeres på.
- Bland henholdsvis bunkerne med sin-kort, pardon-kort, relic-kort og pilgrim-kort. Placer stakkene på the card supply board.
- Træk
- Sorter mønterne efter størrelse og læg en bunke i hvert af spillebrættets fire hjørner.
- Placer last rites-brikkerne i cirklen midt på spillebrættet (the Circle of Sin).
- Træk tre pilgrim-kort og læg dem med forsiden op ad på det gule, grønne og blå felt på spillepladen.
- Hver spiller vælger en farve og tager reference-kortet, pengeposen og corruption-brikkerne i den farve.
- Hver spiller får fem sin-kort. Hvis en spiller får et death-kort, blandes det ind i bunken igen, og spillerne trækker et nyt kort.
- Hver spiller får tre guldmønter, der puttes i pengeposen.
Sådan spiller du
Spilleren, der bedst kan gnække som en grisk afladskræmmer, begynder.
Når det er din tur, skal du gøre følgende
- Spille et kort, og
- Trække nye kort og udføre en Reckoning of Sin
1. Spil et kort
Du skal spille et kort (sin, pardon eller relic) i begyndelsen af din tur. Hvis du ikke gør det, skal du betale tre guld til banken, og derpå discarde x antal kort og trækker et tilsvarende antal kort (enten sin, pardon eller relic).
2a. Trække kort
Hvis du har færre end fem kort i din hånd, skal du trække et kort (sin, pardon eller relic). Du kan enten tage et af de kort, der ligger med forsiden op, eller du kan tage et fra bunkerne.
Hvis du trækker et af de kort, der ligger med forsiden op, skal du erstatte det ved at trække et nyt fra bunken.
Hvis du trækker et death-kort, skal du placere det ved pilgrimmen i samme farve. Bemærk, at du skal gøre det, uanset om du var ved at trække et kort op på din hånd, eller ved at trække et kort som erstatning for et, du havde taget, der lå med forsiden op. Derpå trækker du et nyt kort fra bunken.
Du gentager ovenstående, indtil du har fem kort på hånden.
Hvis en kortstak bliver tømt, blander man affaldsbunken og laver en ny kortstak.
Hvis de kort, der ligger med forsiden op, alle er ens, smides de tre kort i affaldsbunken og tre nye kort trækkes.
2b. Reckoning of Sin
Nu
Spilleren med flest corruption-brikker på den afdøde flytter en af sine corruption brikker fra pilgrimmen over til første ledige felt til venstre på kortet over vejen til Canterbury. Spilleren får øjeblikke bonussen, der står på vejen, udbetalt i guld.
Alle kort på den døde pilgrimme smides i deres respektive skraldebunker. Pilgrimmen bliver liggende, mens vendes om og tæller med som et af de syv kort, der skal til, for at dræbe en pilgrim. Alle corruption-brikker på pilgrimmen bliver liggende.
Der trækkes nu et nyt pilgrim-kort, medmindre spillerne er nået til Canterbury (se afslutning på spillet).
Din tur er nu slut, medmindre du vælger at bruge en last rite-brik, der giver dig en ekstra tur. Dette må du gøre lige så mange gange, som du har last rite-brikker. Når du er færdig, går turen videre til næste spiller i urets retning.
Kortene
Sin: Der
Du spiller kortet ved at lægge det foran en af de tre pilgrimme på spillepladen. Derpå placerer du en corruption-brik i cirklen midt på spillepladen i feltet for den synd, der blev spillet. Hvis der allerede ligger en af dine corruption-brikker her, skal du ikke lægge en brik, medmindre du har en corruption-brik liggende på alle syv dødssynder.
Når du har placeret corruption-brik på hver synd, indkasserer du en bonus fra afladskræmmernes laug. Første spiller, der opnår det, får 20 guld, anden spiller får 10 guld, og tredje spiller får fem guld.
Hvis du placerer det syvende kort ud for den aktive pilgrim, dør vedkommende, og du får en last rite-brik.
Pardon: Pardon-kort er afladsbreve, som du sælger til pilgrimme, som derved opnår syndsforladelse for deres synder. Et afladsbrev giver kun syndsforladelse for en slags synd, men til gengæld får man syndsforladelse for samtlige synder af den type (hvis pilgrimmen for eksempel har tre greed sin-kort liggende på sig). Du spiller kortet på en af de tre pilgrimme på spillebrættet.
For at spille kortet skal pilgrimmen havde begået den synd, der står på pardon-kortet. Det lægges nu over i bunken af brugte pardon-kort, og du lægger en corruption-brik på den pilgrim, der købte afladsbrevet. Alle de synder, der er givet syndsforladelse for, vendes, så de har bagsiden op.
Du får nu guld afhængigt af, hvor mange kort, du vendte. Et kort giver et guld, to kort giver fire guld, tre kort giver ni guld og fire (eller flere) kort giver 16 guld.
Relic: Relic-kort er hellige genstande – som reglen de jordiske rester eller personlige ejendele af kirkens hellige mænd og kvinder. Desværre for pilgrimmene, er de relikvier, som der bliver solgt, rent fup. Men da troen som bekendt kan flytte bjerge, så har relikvierne stadig en effekt.
Man spiller dem ved at udføre den effekt, der står på kortet, og derpå lægger man det i skraldebunken for relic-kort.
Hvis relic-kortet har et præste-ikon, så må du desuden også flytte præsten til en dødsynder efter dit valg. Du må flytte ham når som helst i din tur.
Pilgrim: Disse kort repræsenterer de syv pilgrimme, der er på vej til Canterbury. Hver pilgrim har sin favorit synd.
Hvem vinder Road to Canterbury
Spillerne får nu udbetalte bonus:
Canterbury road bonus
Spilleren med flest corruption-brikker på vejen til Canterbury scorer 20 guld, spilleren med næstflest får 10 guld, og nummer tre får fem guld. I tilfælde af lighed vinder den spiller, der har flest corruption-brikker i the Circle of Sin. Hvis der også er lighed der, får begge spillere fuld bonus for deres placering.
Company bonus
For
For hver ubrugt Last rites-brik får man tre guld.
Spillerne tømmer nu deres pengeposer og tæller op, hvor meget guld de har fået raget til sig. Vinderen er den, der har mest. I tilfælde af lighed afgør I det på samme måde som ved Canterbury road bonussen.
Vurdering af The Road to Canterbury
The Road to Canterbury er et let lært spil. Der er en god blanding af held og strategi, og spillet egner sig ikke mindst til folk, der gerne vil videre fra lette spil som for eksempel Settlers. Handlemulighederne er begrænset, hvilket altså gør det til et godt spil for nybegyndere i spilverdenen, mens erfarne spillere nok hurtigt vil blive træt af det. Spillets meget humoristiske tilgang til sjælefrelse burde appellere til de fleste – dybt religiøse individer uden humor dog undtaget.
Spillets komponenter er af rigtig høj kvalitet, og ikke mindst illustrationerne er særdeles stemningsfylde, idet de er lavet helt i Chaucers ånd. Selve spilbrættet er da også en tilpasning af den hollandske maler Hieronymus Bosch’ maleri De Syv Dødssynder fra 1485.