2 - 4 spillere
90+ min
10+ år
  • familiespil
  • strategispil
  • Worker Placement
  • Oldtid
  • Stone Age

    Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 11. May 2010

    Stone age handler om 2-4 klaners kamp for at overleve i stenalderen. Spillet er i vanlig tysk stil i tykt pap og små meeple-agtige træ-tokens som repræsenterer alt fra træ, mudder, sten til guld.

    Sådan sætter du Stone Age op

    1. Spillet starter med 5 personer i hver stamme.
    2. Ressourcerne fordeles på pladen .. wood, clay, stone og gold.
    3. Hver stamme modtager 12 mad-point til start
    4. Bygningerne ligges i stakke á 7 kort, øverste er face-up
    5. Civilization kortene ligges med et hver på de fire største felter

    Runderne i Stone Age

    1. Placering af meeple folk
    2. Udføre aktioner
    3. Fodre folk

    Start med at finde en first player ved et terningrul. Herefter går det på tur at placere sine i starten 5 personer. Alle placeringsmuligheder er markeret på brættet eller kort med en lille cirkel. Det går herefter på tur mellem spillerne at sætte sine brikker. Eks: Spiller 1 bruger 2 folk på at gå i skoven efter træ. Herefter er det spiller 2 der bruger 1 folk til at gå i smedien efter et tool osv.

    Når alle folk er stillet op, er det first player spilleren der starter med at afvikle alle hans folk som nedenfor.

    Stiller du folk i skov, stenbrud, floden eller mudderminen slår du med X antal d6 (X = antal personer du har sendt dertil). Læg øjenene sammen og for hver hele terning-nummer du har få du en ressource. Træ er billigt (pris på 3) dvs. hvis du slår 13 får du 4 stykker træ (3 går op i 13 .. 4 gange: 3-6-9-12).
    Hvis du omvendt slår samme tal i stenbruddet (sten koster 5/stk) får du kun 2 sten da 5 kun kan gå 2 hele gange op i 13.

    For at forbedre dine terningslag kan du supplere ved at bruge dine tools .. som du får ved at gå til tool-makeren på kortet med en mand i en runde.

    Alle steder der kan stå folk på er der aftegnet en lille cirkel, som også fungerer som en begrænsning (kun en i smedien f.eks.). Undtagelsen er THE HUNT som er jagtmarkerne, her kan der være uendeligt mange brikker.

    Bygninger og bygningskort

    For at bygge et hus skal du først få en mand på bygningen. Når dine aktions afvikles, betaler du hvad det koster i ressourcer at bygge, og herefter flyttes pointbrikken med det antal bygningen giver.

    Civilization kort

    For at få fat på et kort, må du bemande det som en bygning. I din aktionstur betaler du 1,2,3,4 forskellige, eller ens ressourcer, alt efter hvad feltet over kortet siger.

    CIv-kort har 2 funktioner. Den øverste del er en her-og-nu funktion, få et guldstykke, et tool og lign. Den nederste del bruges kun til point sammentælling når spillet er slut.

    Fodre folk

    Folk skal have mad
    Når alle dine folk har lavet deres handlinger (og dermed er returneret til din lejr) skal de have mad. Hver træ-brik skal have 1 i mad. Du modtager mad svarende til din status på the food track hver runde – resten må du jage på THE HUNT.

    Afslutning

    Spillet sluttes af når sidste bygningskort i en stak købes eller når der ikke er CIV-kort nok til at genfylde rækken (4 stk) efter en endt runde. Herefter tælles point sammen fra civ-kortene, som tælles sammen med de point du allerede har fået fra at bygge huse.

    Vurdering af Stone Age

    Bo Jørgensen
    Bo Jørgensen mener ...
    Stone Age er en fantastisk godt worker placement spil. Du sender dine arbejdere ud, de laver en handling og det bringer spillet frem. På grund af terningerne er du aldrig helt sikker på hvor mange arbejdere du skal bruge og det tilfører spillet en fin grad af held/uheld og uforudsigelighed.

    Det er ikke det første spil du skal spille med familien efter Matador, men på din vej igennem gode moderne brætspil skal du omkring Stone Age.

    Spillet har været nomineret og vundet flere internationale priser.






    Kommentarer til Stone Age