Skæg og skøre briller
af Bo Poulsen d. 10. August 2017
Det kan være svært at finde et godt quizspil/selskabsspil for hele familien, hvor alle føler, at de har en reel chance for at vinde. Hvis det eksempelvis alene handler om paratviden, vil der helt sikkert være nogen, som har en fordel. Hvis det handler om at være behændig, så favoriserer spillet en anden.
Det forsøger ‘Skæg og Skøre Briller’ fra Game InVentorS at bryde med.
Ifølge spilbeskrivelsen er det et spil, der gør det muligt både for børn og voksne at vinde. Og det er jeg enig i.
Sådan spiller man
Spilbrættet er udformet som et par briller. Man bruger en ganske normal seks siders terning for at bevæge sig frem på brættet.
Men for at få lov til at kaste med terningen, så skal man klare en opgave eller udfordring. Og dette bliver bestemt af et ‘lykkehjul’, som hver spiller på skift skal dreje med, når det er deres tur.
Der findes seks forskellige slags felter, som lykkehjulets pil kan pege på.
Kloge Åge: Kort med paratvidensspørgsmål. Der findes både en stak kort til børn og en stak kort til de voksne deltagere.
Duellen: Spilleren skal udfordre en af de andre deltagere, som ligger bagerst i feltet. Hvis man selv ligger bagerst i feltet, så skal man udfordre den næstsidste spiller. Det kan eksempelvis være at stå på hæle i længst tid, den, der først tænder for en vandhane, vinder. Eller det kan være, at opgaven lyder, at man skal tegne det flotteste træ med lukkede øjne. Her er de andre spillere så dommere.
Gåder: Her skal man, som du nok kan regne ud, svare på en gåde.
Gør det, hvis du tør det: Her skal man gøre noget formentlig fjollet for at få lov til at kaste med terningen. Eksempelvis grine som fedtmule, lade som om man er en fugl, der flyver rundt om bordet, eller rejse sig op og synge opera. Hvis man ikke tør, så skal man rykke tre felter tilbage.
Skæg og skøre briller: Her får man den tvivlsomme ære af at tage det medfølgende skæg og skøre briller på, indtil en anden spiller lander på det felt på lykkehjulet. Man får ikke lov til at slå med terningen.
Ryk ét felt frem: Her rykker man et felt frem.
Når man så får lov til at slå med terningen, så kan man være så heldig/uheldig at lande på et felt, der har en effekt. Det kan enten være at rykke x antal felter frem eller tilbage. Det kan være, at man skal tage skæg og skøre briller på, eller det kan være, at man er så uheldig, at man skal rykke tilbage til start. Det står klart på spilbrættet, hvad man skal gøre.
Sådan vinder man
Første spiller, der lander på feltet ‘mål’ vinder. Så simpelt er det.
Vurdering af Skæg og skøre briller
Skæg og Skøre Briller er et spil for dem, som ikke tager sig selv alt for højtideligt. Jeg spillede det på en ferie med svigerfamilien, og vi var seks om det. Det tog vel knap og nap halvanden times tid at spille.
Og det fungerer bare rigtigt godt som selskabsspil. Der var bare en række hylende morsomme situationer, hvor folk endte med at gøre nogle helt skøre ting. Ting, som man aldrig havde forventet at se dem gøre.
Duellen og Gør det hvis du tør det var uden tvivl de sjoveste kort at trække, fordi man tvinges til at gøre noget aktivt. Vi var seks personer på mellem 17 og 56 år.
Spillet er meget familievenligt i og med, at spildesignerne flere gange i løbet af regelbogen lægger vægt på, at man skal have det sjovt. At det eksempelvis ikke er vigtigt, at man udfører de forskellige udfordringer til perfektion. Det handler om at have det sjovt.
I vores spil ramte vi feltet Skæg og Skøre Briller usandsynligt mange gange, hvorfor det føltes, at det tog lidt for længe at spille i forhold til, hvad der var nødvendigt. Så i forhold til antal spillere, så vil jeg ikke anbefale, at man spiller mere end seks personer.
Til gengæld mener jeg, at det er et herligt spil, som de fleste folk – både voksne og børn – vil kunne hygge sig med, hvis de ikke er bange for at gøre nogle pinlige ting. Spillet vandt i 2016 Guldbrikken for ‘Årets selskabsspil’, og det kan jeg sådan set godt forstå.