Legendary: A Marvel Deck Building Game
af Jimmy Marcus Larsen d. 8. August 2013
Legendary:
Som den lidt kluntede titel fortæller, så hører spillet til Deck Building-genren, men i modsætning til et spil som Dominion indeholder spillet et samarbejds-element – og selvfølgelig en masse superhelte fra Marvel-universet.
Sådan sættes spillet op
Inden I kan komme i gang med at spille, så skal en lidt omstændig opsætning overståes. Spillet består af over 500 kort i forskellige kategorier, men det er dog ikke dem alle, der skal bruges i hvert spil.
Det første I gør, er at vælge en superskurk og et Scheme (en ond plan), han kan søge at iværksætte. Et Scheme beskriver, hvordan spillet vindes og tabes, samt hvordan Villain-decket skal sammensættes. Det skal altid indeholde en række håndlangere og nogle mindre kendte skurke, men også uskyldige tilskuere, Master Strike-kort og Scheme Twist-kort skal tilsættes. Til sidst blandes decket omhyggeligt, og det placeres det angivne sted på spillepladen.
Modsætningen til Villain-decket er Hero-decket. Her skal I (tilfældigt) udvælge de helte, som vil stå til jeres rådighed. Hvor mange helte I skal spille med, afhænger af hvor mange spillere I er. Dette deck skal også blandes grundigt, og placeres på spillepladen. Derefter vendes de fem øverste helte og placeres i HQ-området, hvorfra de kan rekrutteres.
Til sidst skal hver spiller have otte Shield Agent-kort og fire Shield Trooper-kort. Hver spiller danner sit eget deck ud af disse kort, og trækker de seks øverste til sin første hånd. Nu er I klar til at spille.
Sådan spilles Legendary
Det overordnede mål med spillet er at besejre superskurken, men inden I kan gøre jer de mindste forhåbninger om det, så skal jeres deck bygges op. I skal rekruttere forskellige helte for løbende at få en mere og mere slagkraftig sammensætning af decket.
Det første, der sker i hver spillers tur, er, at et kort fra Villain-decket skal vendes. Trækkes der en skurk, så går den ind i det første af fem felter i byen og skubber den skurk, der eventuelt var der i forvejen, et felt frem. Passerer en skurk hele vejen gennem byens fem felter, så slipper han væk, hvad der ofte udløser forskellige ubehageligheder. Trækkes et Scheme Twist-kort, gør superskurken fremskridt mod sin plan, og trækkes et Master Strike-kort, angriber superskurken.
Derefter ser spilleren på sin hånd, og spiller kortene sådan, at et antal rekrutteringspoint og nogle angrebspoint opnås. De bruges til at rekruttere nye helte fra HQ-området og til at angribe skurke i byen eller måske endda superskurken. Besejres en skurk, får spilleren kortet, som er et angivet antal sejrspoint værd. Husk også at læse på kortet, om en yderligere effekt udløses ved at besejre skurken. De helte, der kan rekrutteres, har forskellige evner og synergi-effekter, så det er af stor vigtighed, hvilke helte der vælges – nogle fungerer godt sammen, mens andre fungerer meget dårligt sammen. Eksempelvis har flere Hulk-kort en effekt, som udløses hvis en anden helt af samme type er spillet først.
Lykkedes det jer at besejre superskurken, er vinderen den, der har samlet flest sejrspoint, men fuldfører superskurken sin plan, taber I alle sammen. Det er altså vigtigt at samarbejde, men skal en individuel sejr i hus, så må man også være lidt udspekuleret.
Vurdering af Legendary: A Marvel Deck Building Game
Holder du af Marvel-universet, så er Legendary en glimrende måde at dele det med andre, ligesom det også er en sjov måde at opnå kendskab til mindre kendte skurke og helte. Legendary kan spilles som et rent samarbejds-spil, og udfordringen i at besejre superskurken er i mange tilfælde stor. Selv med godt samarbejde kan en ond plan i hænderne på den forkerte superskurk ende i et smerteligt nederlag.
Spillet stråler dog endnu mere, hvis I alle fokuserer på at vinde individuelt. Så er det ikke altid sikkert, at et angreb på en håndlanger, der er ved at undslippe, er den bedste idé for dine egne muligheder – måske er det bedre for dig at angribe en håndlanger, der skader dine medspillere, når han besejres, eller måske kan du ofre nogle angrebspoint for at få bedre rekrutteringsmuligheder.
De mange forskellige helte har vidt forskellige evner, og variationen fra spil til spil er meget stor – både fordi der spilles med forskellige helte, men også fordi der opstår synergier heltene imellem, og selvfølgelig fordi superskurken og hans plan er forskellig hver gang. Det betyder også, at spillet holder sig frisk meget længe.
Spillets største svaghed er, at opsætningen og oprydningen kan tage lang tid. Det skyldes, at de kort, der spilles med, ikke blot skal udvælges og lægges i bunker som i Dominion. De skal også blandes grundigt, og sorteres igen ved spillets afslutning. Med fornuftige indlæg i spillets kasse kan der dog spares meget tid – et gennemsnitligt spil kan da færdiggøres på lidt under en time, hvis alle hjælper til med sorteringen.