3 - 4 spillere
45+ min
10+ år
  • familiespil
  • partyspil
  • Kortspil
  • Regler på dansk

    Relateret læsning


    Kroket

    Peter Brichs af Peter Brichs d. 18. July 2013

    En varm sommereftermiddag høres sejrsbrøl og frustrations-skrig. Vrede udbrud som "Du skyder som en lille pige!" og "ARGH! Jeg har kølle!!" vælter gennem hækken. Hvad sker der mon inde i naboens have? Er der slagsmål, eller har en dimension åbner sig til en anden verden? Nej … naboen spiller såmænd bare kroket!

    Kroket – A Cardboard Game er et dansk udviklet brætspil om det kendte havespil af samme navn. Spillet er proppet med humor, men er stadig et solidt brætspil.

    Opsætning af Kroket

    • Buer og pinde sættes op som beskrevet i regelbogen
    • Bland kortbunken og giv seks kort til hver spillere
    • Den spiller, der er mest blå, tager den blå kugle – og han er startspiller.

    Sådan spiller du Kroket

    Spillet starter med den spiller, der har den blå kugle, og fortsætter rundt om bordet. Når du har tur, må du spille ét grønt kort, og så mange røde og blå kort du vil. Målet med spillet er at få din kugle igennem alle fire buer og til sidst ramme målpælen.

    Grønne kort

    De

    grønne kort er skudkort, som du bruger til at skyde din kugle gennem banen. Det første du gør, er at erklære retning – altså fortælle, hvilken af de seks retninger, din kugle skal skydes af sted i.

    Du vender dit kort, så den lille pil peger i den erklærede retning og bevæger din kugle af den bane, der er tegnet på kortet. Hvis din kugle kommer gennem en af buerne, får du med det samme lov til at spille endnu et grønt kort.

    Hvis din kugle rammer buen i stedet for at komme igennem, reflekterer den. Det samme gør den, hvis den rammer en pæl, eller det trælse træ (kæppen midt på banen). Når din kugle reflekterer, trækker du det øverste kort fra kortbunken. I bunden af hvert kort står en retning, og et tal – det fortæller dig, hvor langt din kugle skal bevæge sig, og i hvilken retning.

    Krokering

    Hvis din kugle rammer en anden kugle, skal begge kugler reflektere fra det felt, de rammer hinanden i. Når begge kugler er blevet reflekteret, kan du vælge at krokere.

    Vælger du at krokere, lægger du din egen kugle i et felt ved siden af modstanderens kugle og spiller et grønt kort, som bruges til at flytte modstanderens kugle efter de normale regler. Retningen bliver bestemt af din egen kugles placering – hvis du lægger din egen kugle nord for modstanderens kugle, rykker den mod syd.

    Blå og røde kort

    Du

    må spille et blåt kort på et hvilket som helst tidspunkt, med mindre der står andet på kortet. De blå kort ændrer ofte lidt på reglerne, og gør enten noget godt for dig selv eller noget skidt ved de andre spillere.’

    De røde kort kan du kun spille, når der er blevet spillet et andet kort. De røde kort er generelt kort, der bliver spillet for at annullere et andet kort.

    Afslutning på Kroket

    Kroket slutter, når første spiller når igennem de fire buer i den rigtige rækkefølge og til sidst rammer målpælen. Man kan fortsætte spillet under hånlige tilråb fra vinderen, eller blot afslutte det her.

    Humøret er højt, når man får lov til at skyde en anden spillers kugle væk i Kroket. Naturligvis som hævn for, at han lige har skudt din væk, forstås.

    Vurdering af Kroket

    Peter Brichs
    Peter Brichs mener ...

    Kroket er et fantastisk sjovt spil – ingen vej udenom det. Tonen er let, og de mange kort skal helst læses op på syngene jydsk for den fulde oplevelse. Det er et ledt spil, for de mange kort gør deres for, at man ødelægger de andres planer. På den måde minder spiller faktisk lidt om Munchkin – dog heldigvis uden den samme mulighed for, at én spiller kan være så meget stærkere end de andre, at det ikke er sjovt.

    Den udgave af spillet, vi har spillet, er selvfinancieret, og det betyder altså, at komponenterne ikke er af samme kvalitet, som dem vi ser hos mange andre spildesignere. Specielt spillepladen er af et tarveligt materiale, der er svært at få til at ligge fladt på bordet. Selve kortene, der er dem, der bliver brugt mest, er dog af rimelig god kvalitet, selvom de mere kræsne spillere nok vil komme dem i plastiklommer.

    Alt i alt skal det dog ikke trække fra spillets kvaliteter – for det er virkelig sjovt at krokere sine venners brikker langt væk fra der, de gerne vil hen, og at spille kort som “ARGH! Jeg har kølle!”, og hurtigt blive ramt af kortet “Det har jeg da også!”…






    Kommentarer til Kroket