Kingdom Builder
af Lasse Petersen d. 17. February 2012
Kingdom Builder er et nyt brætspil af Donald X. Vaccarino, designeren bag Dominion. Kingdom Builder er et meget anderledes spil end Dominion, men fælles for de to spil er, at der er mulighed for en stor variation fra spil til spil.
Kom i gang med Kingdom Builder
Vælg fire af de otte terrænplader. Disse plader sættes sammen til at udgøre den samlede spilleplade. En af de overskydende terrænplader vendes om, og bagsiden bruges som pointtavle.
På hver terrænplade er der en til to specielle felter, markeret med en gylden kant (og med en illustration af en bygning på feltet). På hvert af disse felter placeres to beliggenheds-brikker med den tilsvarende illustration. Bemærk at der ikke skal placeres brikker på storby-felterne, som er markeret med en sølv kant.
Hver spiller vælger en farve, tager alle træhusene i deres farve og placerer den runde træskive i deres farve på nul-feltet på pointtavlen.
For at komme med et par eksempler på kingdom-kortene, så giver Fishermen-kortet én guld for hvert hus du bygger op til et felt med vandterræn, mens Miners-kortet giver én guld for hvert hus du bygger op til et felt med bjergterræn.
Herefter trækker alle spillere et terrænkort.
En af spillerne vælges til at være startspilleren, tager startspillerbrikken og starter spillet.
Runderne i Kingdom Builder
På din tur spiller du dit terrænkort og placerer tre af dine huse på en tilsvarende type terræn på spillepladen.
De efterfølgende hus skal altid, hvis muligt, placeres, så de ligger i forlængelse af huse du allerede har placeret. Hvis dette ikke er muligt, fordi du eksempelvis er afskåret fra at bygge videre på den type terræn du er igang med, så må du placere dine huse et andet sted på kortet, på samme type terræn.
Herefter trækker du et nyt kort, og turen går videre til næste spiller (så du har mulighed for at kigge på dit kort og planlægge dit næste træk før, at det igen bliver din tur).
Som sådan er turene i Kingdom Builder utroligt simple. Det der gør spillet lidt mere interessant er muligheden for at få fingrene i beliggenheds-brikkerne, som giver dig forskellige ekstra færdigheder på din tur.
Du må foretage den ekstra handling fra beliggenhedsbrikken lige så snart du modtager den og på alle efterfølgende ture.
Disse ekstra handlinger kan eksempelvis være, at du på din tur må placere fire huse i stedet for tre, at du udover at placere tre huse også må rykke på huse, som du allerede har placeret, eller at du må placere huse på vandet (som ellers normalt ikke er til at krydse). Det er ved optimal udnyttelse af disse ekstra handlinger at du virkelig kan få tjent nogle ekstra point på din tur.
Afslutning på Kingdom Builder
Kingdom Builder slutter, når en spiller placerer sit sidste hus. Når dette sker, får alle spillerne før start spilleren en sidste tur. Dette betyder at hvis det er startspilleren, der afslutter spillet, så får alle andre en sidste tur, så alle har haft lige mange ture til at placere deres huse. Herefter udregner I hver spillers guld, som han tjener ved at bygge ved siden af en storby, eller guld som tjenes på baggrund af Kingdom-kortenes kriterier. Spilleren med mest guld vinder.
Vurdering af Kingdom Builder
Selvom nogle formentligt vil være skuffede over Kingdom Builder, da det som sagt er meget anderledes end designerens tidligere succes, Dominion, så er Kingdom Builder stadig et rigtig godt familiebrætspil. Kingdom Builder føles som en blanding mellem Carcassonne og Through the Desert.
Reglerne i Kingdom Builder er hurtigt overskuet, komponenterne er velproducerede og flotte grafisk, og trods de simple regler kan Kingdom Builder faktisk stadigvæk være lidt af en hjernevrider. Samtidigt betyder spillets varighed på 30-45 minutter, at der som regel er tid til et spil mere. Alt dette gør Kingdom Builder til et anbefalingsværdigt familiebrætspil.