2 - 3 spillere
180+ min
12+ år
  • krigsspil
  • strategispil
  • Anden Verdenskrig
  • Kampen om Norge

    Helle Perrier af Helle Perrier d. 12. June 2014

    I Første Verdenskrig forholdt Norge sig neutralt. Håbet var, at man kunne gøre det samme, da Anden Verdenskrig brød ud. Sådan skulle det dog ikke gå, den 9. april 1940 angreb Tyskland Norge.
    I Kampen om Norge kan to til tre spillere udleve invasionen og måske ændre historien.

    Opsætning af Kampen om Norge

    Spillet kan spilles i to versioner, og denne gennemgang beskæftiger sig med basisspillet. Spillet er bedst med tre spillere, her kontrollerer hver spiller en militær magt: Tyskland, Norge eller de Allierede. Er man kun to, kontrollerer Norge også de Allierede.

    • De tre kortbunker blandes og placeres på brættet.
    • Tyskland og Norge placerer deres tropper på de startområder, der er angivet i regelbogen.
    • De Allierede får seks bataljoner til at starte med, de må placeres i kystområder.
    • Hver spiller får de kort, der passer til den nation, de spiller.

    Tyskland har den stærkeste hær og et overlegent flyvevåben. De har stærke angrebsmuligheder og passer rigtig godt til spillere, der kan lide at spille aggressivt.
    Norge har få enheder, men er gode til at forsvare sig. De har også tiden på deres side og har gode chancer for at vinde, hvis de kan bremse den tyske krigsmaskine.
    De allierede er de britiske, franske og polske styrker. De kontrollerer havet og kysten og er både fleksible og uforudsigelige.

    Sådan spiller du Kampen om Norge

    Tyskland starter, og så går turen ellers på omgang. På sin tur skal hver spiller udføre fire faser, hvorefter turen går videre. De fire faser er:

    Flytte
    Alle bataljoner kan flytte ét felt. Flytter man ind i et område, hvor fjenden befinder sig, kommer det til kamp.

    Kæmpe

    Man kæmper ved at slå med terninger. Én bataljon giver én terning. Man kan maksimalt have fem terninger. Angriberen vælger de kort, han ønsker at påvirke kampen med, og forsvareren gør derefter det samme. Dernæst slås der med terningerne.
    Først slår angriberen og derefter forsvareren. En sekser betyder, at man dræber en af fjendens bataljoner. Forsvareren får lov til at slå med terninger for en bataljon, der forinden er blevet nedkæmpet af angriberen.

    Derefter sammenlignes summen af terningerne. Det højeste tal vinder kampen om landområdet. Ved uafgjort vinder forsvareren. Den tabende part må nu flytte sig ud af området, minus de bataljoner, der er faldet i kamp.

    Forstærkning
    Man får forstærkning i kraft af de kort, man har på hånden. Tyskland får dog én gratis forstærkning i hver runde. Hvis man vil have flere forstærkninger, kan man veksle sine kort til mænd. Man ignorerer al tekst på kortene og tæller i stedet forstærkningssymbolerne. Tre giver én forstærkning. Der er en fin oversigt over, hvor bataljonerne kan placeres, i regelbogen.

    Trække kort
    Når en spiller er færdig med sin tur, skal han trække nye kort, så han har en fuld hånd igen.
    Tyskland skal have fem kort på hånden.
    Norge skal have tre.
    De allierede skal have tre.

    Afslutning på Kampen om Norge

    Kampen om Norge kan slutte på to måder:

    1. En spiller har nedkæmpet alle modstanderens bataljoner – så vinder den sejrrige spiller.
    2. Den tyske kortbunke løber tør for kort, når det sker, så
      vinder:
      Tyskland, hvis det kontrollerer alle pointbyerne.
      Norge og de allierede, hvis de kontrollerer mindst én pointby.

    Vurdering af Kampen om Norge

    Helle Perrier
    Helle Perrier mener ...

    Kampen om Norge er et spil, der oser af kærlighed til historien. Der er lagt utroligt megen omhyggelighed i især kortene, hvor der er faktiske historiske billeder på. Spillet har ikke nødvendigvis den store dybde eller genspilsværdi, men det er et gennemgående godt spil. De forskellige mekanikker fungerer fint, selv om de nok er til den lidt enkle side. Der er desuden et fint tempo og et konstant pres for at være aggressiv, da Tyskland fra start har tiden imod sig. Jeg har ikke spillet spillet nok til at vide, om spillet er tilstrækkeligt balanceret. Der er dog ingen tvivl om, at det er Tyskland, der har det sværest. Norge kan i princippet bare vente på at tyskerne løber tør for forstærkninger, hvis de kan holde stand mod den militære overmagt.

    Jeg invitererede tre historieinteresserede til at spille Kampen om Norge, og de var vilde med det. De var alle enige om, at det var et spil, der var produceret med stor omhyggelighed og med kærlighed til historie og fortællingen om anden verdenskrig. Og det er nok her Kampen om Norge virkelig kommer til sin ret. Det er et spil, som ikke er til de fleste, men det formidler virkelig et stykke historie på fornemste vis, så interesserede i lige netop dén periode, vil helt sikkert hygge sig gevaldigt med det.






    Kommentarer til Kampen om Norge