Gugong
af Rasmus Ragnvald d. 11. April 2019
Året er 1570 og Mingdynastiet har fået ny leder. Det er jeres opgave at hjælpe landet med at blomstre, og i den forbindelse få indflydelse hos den nye kejser. I dette eurogame skal du bruge dine handlinger bedst muligt for at udkonkurrere dine modstandere.
Gugong er et eurogame. Det vil sige, at intet er overladt til tilfældighederne, det er dig som spiller der afgør, om du vinder eller taber. Som andre spil i denne genre kan det virke uoverskueligt første gang, men efter en spillerunde er ikonerne og turdynamikken lært.
I Gugong kæmper du mod de andre spillere om at få indflydelse hos kejseren. Den spiller, som har mest indflydelse, når spillet er slut, vinder.
Spillepladen er inddelt i syv områder, hvert område giver indflydelse eller goder til senere i spillet. De syv områder er: Rejse, Den kinesiske mur, Jade, Intrige, Paladset, Befalinger og Floden.
Hver spillerplade er inddelt i seks områder: spillerhjælp, rejsetokens, område til arbejdere, havn, scoring og discard.
Opsætning
Hver spiller får en spillerfarve, en bunke med fire handlingskort, en spillerplade, tre skibe og seks arbejdere.
Bunken med startkort blandes og fordeles ud på spillepladen.
Spillets forløb
Hver runde er inddelt i tre faser: morgen, middag og nat.
I morgenfasen: Spilleren, som fik næste-start-spiller-brikken, bliver ny startspiller. Rejseområdet fyldes op, terningerne rulles, morgenhandlinger udføres, og hver spiller modtager et antal folk, efter hvilken runde man er nået til.
I middagsfasen: Her skiftes man til at spille et kort og udføre en handling. Når ingen har flere kort tilbage, går man til aftenfasen.
Når du spiller et kort ned i et område, tager du det kort, som lå der, og lægger på dit discardfelt. Hvis det kort, du spillede, er højere end det kort, som lå på feltet, får du lov til at udføre både den handling, som er på det spillede kort, og handlingen for området. Hvis det spillede kort ikke er højere, skal du enten betale to mænd eller discarde et ekstra kort for at få lov at udføre handlingerne. Gør du ikke dette, mister du alle handlingerne.
De fleste områder har to handlinger. En gratis og en som koster arbejdere.
En hurtig gennemgang af områderne:
- Rejse: Her er der mulighed for at samle bonusbrikker op, for eksempel: tag en arbejder fra banken til din arbejderpool, byt et kort fra hånden eller discard ud med et fra brættet.
- Den kinesiske mur: Byg på muren. Den spiller, som har flest på muren, når den er færdig, får point. Kun den spiller får sin arbejdere tilbage, de andre bliver til næste gang.
- Jade: Køb jade, som er point i slutspillet.
- Intrige: Flyt op for at vinde uafgjort og veksl point her til mænd eller jade, når et stykke mur er bygget færdig. Første spiller til at vælge dette område får “næste-første-spiller”-brikken og bliver førstespiller i næste runde.
- Paladset: Når spillet er færdig, skal du være kommet helt op her, ellers kan du ikke vinde. Jo hurtigere du når toppen, jo flere point får du.
- Befalinger: Her kan du få bonusser i morgenfasen, rabat på handlinger eller point i slutningen af spillet.
- Floden: Dit skib kan sendes ned af floden for at få ekstra kort, en 2’er mand som tæller som en mand, når du får mænd fra banken eller point. Har du fået tre arbejdere på dit skib, må du tage skibet hjem, og du får den bonus, som svarer til den havn, du er i.
I aftenfasen: Det første er, at alle ser på kortene i deres discardbunke. For hvert kort, som passer med terninger rullet i morgenfasen, får man en arbejder fra banken til sin arbejderpool. Den spiller, som har flest kort der passer, får også tre point og rykker et felt frem på paladsområdet. Til sidst sejler alle skibe et felt.
Er det ikke runde fire, starter man forfra.
Afslutning
Efter fire runder gennemføres slutscoringen, og den spiller, som har flest point, vinder.
Ressourcerne i spillet
Der er to meget vigtige ressourcer i spillet. Den ene er dine arbejdere og skal bruges til at købe bedre handlinger eller som mænd på spillebrættet. Den anden vigtige ressource er hvilke kort, du tager med dig til næste runde. For de kort, som ligger på de områder, du gerne vil bruge, kommer til at være dine kort i næste runde. Så en afvejning af, hvad du har brug for nu, og hvad du gerne vil kunne gøre i næste runde, ligger altid i baghovedet, når du vil udføre en handling.
Vurdering af Gugong
Gugong er et klassisk eurogame, hvor din evne til at udnytte de få handlinger og ressourcer, du har, bedst muligt, vil afgøre om du vil trække dig sejrrigt ud af kampen. Jeg kan specielt godt lige den måde, hvorpå de kort, man gerne vil ende med i en tur, og de ting, man skal nå, ikke passer sammen, og valget mellem handlingen og point er aldrig helt let. Hvad jeg er mindre glad for i Gugong er, at i visse situationer kan du ende i en runde, hvor du ikke når ret meget grundet lave kort på hånden. Dog skyldes dette nok mest, at du i sidste runde valgte handlinger, hvor de lave kort lå. Så det er nok ikke helt et kritikpunkt. Alt i alt et godt spil, som har mange svære valg, mens der ikke er ret meget vente tid.