El Grande
af Helle Perrier d. 12. June 2012
Kast dig ud i magtkampe i Spaniens middelalder.
En Grande er en fyrste, og netop den titel påtager du dig, når du skal erobre magten i et land, der er mere splittet end samlet. Adelen i de forskellige provinser kæmper om indflydelse, og kun ved hjælp af strategisk planlægning og hemmelige planer kan man sikre sig at løbe af med sejren.
Grundlæggende er El Grande et helt klassisk strategispil, hvor man forsøger at få flest point. Spillet har dog en del forskellige elementer, der kan gøre det udfordrende for selv garvede spillere.
Kom igang med El Grande
Sæt spillepladen op.
Borgen, Castillo, sættes på sin plads i højre side af brættet (Mallorca).
De ni regionskort blandes. Det første kort, der trækkes, er kongekortet – og der hvor man placerer kongen. Hver spiller trækker derefter et kort – dette er den enkelte spillers hjemregion.
Spillerne placerer derefter deres Grande i denne region.
Indflydelse udøves gennem placering af træbrikker. Der er en grande, den store brik, og 31 små brikker i hver farve, disse kaldes caballeros og symboliserer lavadelen i Spaniens middelalder.
Den ene caballero placeres på pointsporet, der løber rundt om pladen.
To placeres i hjemregionen.
De resterende syv bliver i en lille bunke foran spilleren, dette er hoffet.
Dernæst får hver spiller tildelt en hånd med magtkort i deres valgte farve. Magtkortene er nummereret med tallene 1-13. Tallene viser kortets styrke. På de fleste af kortene er der også et antal caballeros. Dette er det antal, man kan rekruttere ved hjælp af kortet.
Til sidst er der så missionskortene. Disse blandes og lægges i fem bunker alt efter hvor mange caballeros, der er på bagsiden, der er fra 1-4. Et enkelt kort har fem caballeros på bagsiden. Dette er kongekortet, der tillader spilleren at flytte kongen til en anden region.
De to værdiændringsbrikker
Så er det ellers tid til at spille El Grande.
Runderne i El Grande
Spillet spilles over ni runder (seks hvis man vil have et lidt kortere spil).
Hver tredje runde er pointrunde.
Spillepladen forestiller et kort over Spanien opdelt i ni regioner. Hver region har en værdimarkør, der fortæller, hvor mange point det giver at have flest, anden- og tredjeflest caballeros i regionen.
Der er fire faser i hver runde:
- Rundemarkøren flyttes.
- Det øverste kort i hver bunke af missionskort vendes.
- Spillerne spiller et magtkort.
- Spillerne udfører missionen på det missionskort, de har valgt.
Spilleren, der har spillet det højeste magtkort, begynder med at vælge et missionskort. Næste gang, der skal spilles magtkort, spiller den med det laveste kort i sidste runde først. Man må ikke spille et kort med samme tal, som et der er blevet spillet i den samme runde.
Når det er ens tur, har man to muligheder i valgfri rækkefølge:
- Man rekrutterer det antal caballeros, der er vist på magtkortet fra provinsen, til sit hof.
- Man placerer det antal caballeros, der er vist på missionskortet på spillepladen.
Caballeros må kun placeres i de regioner, der støder op til kongeregionen.
Man kan også vælge at placere sine caballeros i castilloen.
Pointrunderne i El Grande
Pointrunderne er i runde 3, 6 og 9.
Først sætter spillerne deres beslutningsdrejeskive på en region. De andre spillere må ikke se, hvad du vælger. Så tømmes Castilloen, og der gives point i forhold til hvem der har flest caballeros.
Så indsættes caballeros fra castillo i de regioner, de enkelte spillere har valgt.
Der laves en pointtælling for hver region.
Der gives yderligere to point for at have flest caballeros i kongeregionen, og hver spiller får to point, såfremt de selv har flest caballeros i deres hjemregion.
Pointmarkørerne i kanten af brættet flyttes.
Vinderen er den, der efter sidste runde har fået flest point.
Vurdering af El Grande
El Grande er en ældre sag fra 1995, der med tiden er blevet et rigtig populært brætspil. Det er der da også god grund til. For selv om indholdet af spillet er ganske enkelt og det tilmed er utroligt nemt at lære, så gør El Grande alligevel brug af elementer, der gør spillet udfordrende for de fleste.
Det hemmelige antal brikker i castilloen kan skifte magtbalancen, ligesom der er nogle missionskort, der kan vende hele stillingen på hovedet, hvis de bruges rigtigt. Beslutningsdrejeskiven gør det svært at gætte de andre spilleres næste træk. Magtbalancen bølger frem og tilbage, og det er ofte først til allersidst, at man ved, hvem der vinder spillet.
Med mange andre spil, der har et minimum antal spillere på to, der kan spille, får man ofte et stærkt reduceret spil. El Grande kan faktisk uden problemer spilles kun to personer, hvor hver spiller får den fulde spiloplevelse, selv om det naturligvis er ekstra sjovt, hvis man er flere.
Med El Grande får man et sjovt, strategisk og uforudsigeligt spil, der i forhold til sin tyngde er hurtigt at spille og nemt at lære.
El Grande vandt Spiel des Jahres og Deutscher Spiele Preis i 1996.