Dominion
af Bo Jørgensen d. 24. September 2010
Dominion er et kortspil pakket ind i æsken fra et stort brætspil. Men det er faktisk helt uden brikker, der skal skubbes. Grundlæggende har man stakke af kort liggende på bordet som repræsenterer ressourcer,man kan købe. Det kan være kort som indkomst, voldgrave, markeder, marker og forsvarsværker.
Hver spiller køber kortene over til sin egen kortstak (sit deck), og hver runde trækker han kort fra sin egen stak op på hånden, og derfra kan han spille kortene som så får en betydning for spillet. Altså en lidt anderledes mekanisme end andre brætspil og andre “trading card games”
Opsætning
Placer bunkerne med kobber, sølv og guld midt på bordet. Placer Victory kort og Curse kort stakkene ved siden af penge-kortene. Placer derefter 10 bunker af Kingdom kort – der er 24 bunker, men du skal udvælge 10 som udgør mulighederne i det konkrete spil.
Udgiveren anbefaler følgende kort, hvis man ikke har mod på af vælge dem ved tilfældighed: Cellar, Market, Militia, Mine, Moat, Remodel, Smithy, Village, Woodcutter og Workshop.
Hver spiller starter med 10 kort – tre Estate kort og syv Copper kort. Sagt med andre ord er dit land tre stort og du har en indkomst på syv kobber, ved spillets start. Bland kortene og læg bunken med billedsiden nedaf. Træk derpå de fem øverste kort som udgør din hånd til første runde.
Hver spiller har sit eget Deck (stak med kort). Hver spiller har kort på hånden, hver spiller skal bruge fri bordplads foran sig til sine spillede kort og en skraldebunke til at smide kort væk i.
Runderne
I Dominion har du tre faser, du skal igennem, hver gang det er din tur: A, B og C. Action, Buy og Cleanup.
A) Action
I action-fasen må du spille ét action-kort fra din hånd og ned på bordet. Du følger instruktionerne på kortet. I starten indeholder dit deck kun estate-kortene (som altså ikke er et action kort) og pengekort. Så de første runder har du med sikkerhed ikke noget at spille ud med i din actionfase. Så lad os lige vende tilbage til den senere.
B) Buy
I buy-fase må du bruge de penge, du har på din hånd til at købe nye kort fra The Supply. En fællesbetegnelse for alle de kort, der ligger i midten af bordet. Du kan altså købe actionkort, købe nye penge-kort, område-kort og hvad der nu ellers ligger i The Supply.
Du har som udgangspunkt kun et køb i din buy-fase, med mindre du altså fik spillet et action-kort tidligere, som gav dig et ekstra buy.
Det/de kort du køber under din buy-fase, tages ikke på hånden, men ligges i din (personlige) skraldebunke. Først når du har tømt dit nuværende deck, og altså har en stor skraldebunke liggende foran dig, blander du den og får derved et nyt deck.
C) Clean-up
Clean-up fasen er sådan set bare, at du får smidt eventuelle ubrugte kort fra hånden i din skraldebunke og fjerner gamle kort, der kan ligge foran dig fra action- eller buy-faserne.
Herefter trækker du fem nye kort, så din runde slutter med, at du sidder med en ny hånd.
Normalt vil du melde ud, at du er færdig med buy-fasen, og næste spiller begynder sin action-fase, mens du får kort smidt i skraldebunken og trukket din nye hånd. Men det er vigtigt at huske, at din runde er sluttet med, at du har smidt alle gamle kort og trukket fem nye.
Spillets flow
Kortene giver dig information om, hvad de kan gøre – der er kort, der kan stjæle hos den anden, der er kort, der giver dig penge-bonusser i buy-fasen, kort der gør, at du må trække flere kort med det samme, kort der gør, at du kan udføre ekstra actions, så spillet udvider sig hurtigt fra, at du ikke har så mange muligheder, til at du får nogle sjove kort lagt ned i din skraldebunke. Og når den bliver vendt og blandet, kan de hurtigt begynde at give dig sjove muligheder som forstærker hinanden.
Du smider for eksempel et marked (en action), som giver dig plus to penge i din buy fase, samt en ekstra action. Det vil sige, du har godt nok lige brugt din eneste action på at spille markeds-kortet, men det tildeler dig en ny action – så nu kan du altså stadig smide et action-kort fra hånden.
Det fører til nogle lange kædereaktioner af kort, som gør, at du hurtigere kommer igennem dit deck. Der er en del kort-blanding i Dominion.
Afslutning
Når tre af stakkene i The Supply er udtømt, stopper spillet pronto, og alle tæller deres victory-points sammen. Land-områderne er helt naturligt point værd, men forskellige andre kort kan påvirke udregningen.
Vinderen er den spiller med flest victory points.
Vurdering
Dominion er et sjovt og meget hurtigt spil. Måske det lige tager en time, første gang man spiller det, men 45 minutter eller måske endda mindre er ikke urealistisk når alle først kender flowet i spillet.
Man har ikke så meget med hinanden direkte at gøre – altså mine handlinger påvirker ikke nødvendigvis, hvad du gør i næste runde – selv om der er både angrebs- og forsvarskort.
Kortene er fint illustreret efter en brætspilsmålestok, selv om de ikke kommer på niveau med Magic eller World of Warcraft kortene. I forhold til de kendte trading card games er det sjovt, at man bygger sit deck undervejs (fra The Supply), så man sidder ikke tilbage med en fornemmelse af, at man ikke havde en chance mod et bedre deck.
Vandt Guldbrikken 2009 i kategorien juryens specialpris