Danmark-spillet
af Rasmus Skat Andersen d. 26. September 2012
Held og geografisk viden er godt at besidde, hvis du vil vinde Danmark-spillet. Hver spiller skal besøge 16 forskellige byer spredt ud over kongeriget, og den spiller, der først når tilbage til sin startby efter at have besøgt alle 16 byer, vinder.
Setup
- Bland de fire bunker med bykort (A, B, C og D) og giv hver spillet fire kort fra hver bunke.
- Bland bunken med chancekort og bunken med spørgekort.
- Hver spillet vælger en spilbrik og så kan spillet begynde.
Selve spillet
Hver spiller vælger en startby, hvor man stiller sin spillebrik. Det skal være en af de byer, som er nævnt i ens 16 bykort.
Du begynder din tur med at rulle en terning. Hvis du slå seks, skal du ikke flytte din brik, men trække et spørgekort (mere om dem senere). Ellers skal du flytte din brik det antal felter, terningen viser. Du må rykke både fremad og bagud, dog ikke i samme omgang. Kun i de byer, hvor du ikke kan komme længere (Hanstholm, Skagen med flere), må der rykkes både frem og tilbage i samme terningekast. Du skal altid flytte det antal øjne, terningen viser. Der må kun stå en spiller på hver felt. Hvis et felt er optaget, skal du stille din brik på nærmeste, forudgående, ledige felt.
Når du har flyttet din brik, er det næste spillers tur, medmindre at:
- Du er landet på en by, som du fik på et bykort fra begyndelsen af. Du afleverer nu bykortet, og næste spiller overtager turen.
- Du er landet på en by, der er markeret med en stjerne. Du trækker nu et chancekort, der for eksempel kan give dig en ekstra tur eller en gratis færgebillet. Det er nu næste spillers tur.
Spørgekort:
Slår man en sekser, skal en af modspillerne trække et spørgekort og læse kortet højt. Hvis du svarer forkert på spørgsmålet, mister du din tur. Hvis du svarer rigtigt, får du kortet og må flytte din brik det antal felter, der står på kortet. Når du har samlet tre spørgekort, får du et ekstra slag.
Kortene rummer spørgsmål om Danmark. Nogle spørgsmål indeholder svarmuligheder, du kan vælge imellem. Spørgsmålene kan for eksempel være, hvor mange forskellige pattedyr, der lever i Danmark, eller højt Himmelbjerget er.
Færger:
For at komme med en færge, skal du i begyndelsen af din tur stå på selve færgefeltet. Derpå skal du kaste terningen, som skal vise et eller fem. Gør den det, må du flytte til den anden ende af færgeforbindelsen (den stiplede linje). Gør den ikke det, bliver du stående. I stedet for at rulle terningen kan du bruge en færgebillet (som du har trukket i chancekortene).
Fly:
I Aalborg, Billund, Rønde, Odense København og Rønne er der flyforbindelser. De kan kun benyttes, hvis du har en flybillet (erhvervet via chancekortene). Begynder du på et lufthavnsfelt, kan du lade være med at rulle terningen og i stedet flytte til et andet lufthavnsfelt.
Hvem vinder
Spillet slutter, når en spiller når tilbage til sin startby, efter at have besøgt de byer, vedkommende trak fra starten af. Denne spiller vinder.
Vurdering af Danmark-spillet
Hvis man tager de positive briller på, så lærer man faktisk noget om Danmark ved at spille Danmark-spillet. Desværre har spillet adskillige svagheder. Der er ingen interaktion mellem spillerne. Der er så få spørgekort (130), at du hurtigt lærer dem udenad. Og endelig betyder held ufattelig meget. Hvis du er uheldig med terningen, kan et færgeleje for eksempel stopper dig i adskilllige ture.
Den ovenstående udgave er fra 1988. Spillet er også kommet i en nyere udgave.