2 - 8 spillere
15+ min
8+ år
  • familiespil
  • partyspil
  • Samarbejde
  • Efterforskning
  • Codenames: Disney Family Edition

    Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 14. March 2020

    Heks 2. Dyr 3. Helt normale udmeldinger, hvis du vel at mærke har prøvet Vlaada Chvátils populære selskabsspil Codenames , hvor to hold dyster om hurtigst muligt at gætte kort. Spillet begyndte som et ordspil, derefter kom en udvidelse med billeder Codenames Pictures. Denne udgave er Disney-udgaven, der både rummer ord og billeder.
    Udvidelsen kan spilles som normalt Codenames, men kan også spilles i en mere familievenlig udgave. Det er den version, der gennemgås nedenfor.

    I familieudgaven spiller man kun med 16 kort mod normalt 20-25.

    Setup

    • Inddel jer i to hold med lige mange deltagere på hvert hold. Er I et ulige antal, har et af holdene en ekstra deltager. Det ene hold er rød, det andet er blå.
    • Hvert hold udpeger en spionmester (cluemaster). De to spionmestre bør sidde ved siden af hinanden. Spionmesterne tager deres holds agent-kort.
    • Inden I begynder spillet, skal I beslutte, om I spiller med billeder eller ord. Derpå trækkes 16 Disney treasure-kort og lægges i et 4×4 mønster. Hvis man spiller med billeder, vender billedsiden opad.
    • Spionmestrene trækker et let diagram-kort (key), der består af 16 firkanter i et 4×4 mønster. Kortet placeres i holderen – formet som ørene på et berømt mus – så kun spionmesterne kan se det. Kortet viser, hvilke af de 16 kort på bordet, der skal gættes af de to hold. Kortet viser desuden, hvilke hold der skal starte. Det fremgår af farven i felterne rundt om de 16 firkanter. Startholdet skal gætte seks kort, mens det andet hold kan nøjes med fem kort. Desuden er der fem neutrale kort.

    Når man spiller med børnene, bruges de lette kort med kun 16 brikker. De mere øvede kan bruge kortene med 25 brikker.

    Runder i Codenames

    Nu skal spionmestrene på skift få deres holdkammerater til at pege på de rigtige kort. Det gør de ved at give deres holdkammerater en ledetråd.

    En ledetråd er præcist ét ord efterfulgt af et tal. Det kunne for eksempel være Heks 2. I det tilfælde har spionmesteren fundet to kort, som, han mener, har noget med en heks at gøre. Når holdkammeraterne har fundet frem til en beslutning, så skal de pege på det pågældende kort (rører man ved et uheld på et kort, fanger bordet altså, og så er det dét kort, man har valgt), og først der må spionmesteren afsløre, om holdkammeraterne har gættet rigtigt eller forkert.

    Uanset om man har gættet rigtigt eller forkert markeres kortet nu med en agentbrik – farven på brikken afhænger af, hvem kortet tilhører.

    Holdkammeraterne må gerne gætte på færre kort, end spionmesteren nævnte i sin ledetråd. Dog skal de pege på mindst et kort. Så længe de gætter rigtigt, må de fortsætte med at gætte. De må gætte de antal kort, som spionmesteren nævnte + et. Det vil sige, at man har mulighed for at gætte på ledetråde fra tidligere omgange, hvor man gættede forkert, men nu mener at have regnet ud, hvilket kort spionmesteren mente.

    Bemærk, at ledetråden er det eneste, som spionmesteren må sige til sine holdkammerater – så ikke noget med at kommentere på den samtale, holdkammeraterne ellers har i løbet af spillet.

    Når et hold har foretaget deres gæt, går turen videre til det andet hold. Sådan fortsættes, indtil en vinder er fundet.

    Spillet kan spilles med ord eller billeder.

    Sådan vinder du spillet

    Det hold, der først får gættet alle sine kort, vinder.

    Vurdering af Codenames: Disney Family Edition

    Rasmus Skat Andersen
    Rasmus Skat Andersen mener ...

    Det er med Codenames: Disney Familiy Edition lykkedes at lave en mere børnevenlig version af Codenames. Det er primært de færre brikker på bordet (16 i stedet for de normale 20-25), der gør det nemmere for de mindste at være med og overskue udvalget af kort. At alle illustrationerne er fra Disneys og Pixars univers er også et plus hos børnene. Personligt foretrækker jeg dog kortene fra de almindelige udgaver, da jeg synes, at Disney-kortene er for konkrete. Jeg oplever, at jeg er mindre kreativ, når jeg skal finde på ord, der kan beskrive flere kort.
    Spillet kan spilles som billedspil og som ordspil. Sidstnævnte kræver dog, at man godt inde i Disney-universet, da det kan være temmeligt svært at komme med et ledeord til en Disney-figur, man ikke aner noget om.






    Kommentarer til Codenames: Disney Family Edition