2 - 7 spillere
45+ min
8+ år
  • familiespil
  • Kortspil
  • Regler på dansk

    Bohnanza

    Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 21. August 2011

    Overblik

    Baggrundshistorien bag spillet er, at spillerne konkurrerer om at dyrke forskellige bønnetyper på sine to marker, og den der får høstet flest gennem spillet vinder. Bønnetyperne er gengivet med humoristiske tegninger på kortene, og værdien af kortene afspejles af deres samlede antal i spillet. Kakaobønne-kortene er der f.eks. kun 4 af, mens der er hele 24 stk. Kaffebønner.

    Efter tur planter man et til to bønnekort fra sin hånd, ved at lægge dem på bordet på en af de to marker. Herefter kan de kun fjernes ved at blive høstet. Når man høster bønnerne, bliver man belønnet med vinderpoint alt efter værdien og antallet af ens kort på bordet – og er der for få kort, får man ingen gevinst.

    Det specielle ved spillet er, at man under ingen omstændigheder må ændre på rækkefølgen af kortene på sin hånd! I stedet må man bytte og handle sine kort med medspillerne, hvilket er helt essentielt for at kunne vinde. Det er også muligt at investere en del af sine vinderpoint i at købe en ekstra mark, hvilket giver adgang til at have tre marker med forskellige bønnetyper.

    Setup

    Spillets kort blandes grundigt, og hver spiller tildeles 5 kort. I midten placeres de resterende kort med billedsiden skjult i en bunke , som spillerne trækker fra.

    Spilfaserne

    1. Som det første i turen skal man plante mindst et og max to bønnekort fra sin hånd på markerne, men det er kun lovligt at tage fra starten af hånden! Er der allerede plantet andre bønner, må man høste disse først, og eventuelle vinderpoint for høsten modtages – afhængigt af hvor mange kort af samme type (og deres værdi) man høster. Det er lovligt (og anbefalet) at skjule sine pointkort.

    2. To bønnekort trækkes fra kortbunken og lægges synlige for alle på bordet. Disse tilhører nu den aktive spiller, men de må ikke tages op på hånden! Inden turen er slut skal de to kort være plantet – men ikke nødvendigvis hos den aktive spiller.

    3. Nu starter forhandlingsfasen, hvor den aktive spiller må handle både de to kort på bordet samt eventuelle kort fra sin hånd med de andre spillere. Her vil rutinerede spillere af Settlers føle sig helt hjemme; man må lave præcis lige så lyssky og unfair handler som man kan slippe af sted med, og det er endda lovligt at give sine kort væk. Når forhandlingsfasen er slut, skal samtlige spillere med handlede kort plante disse på deres respektive marker.

    4. Turen afsluttes ved at den aktive spiller trækker tre kort op på sin hånd (disse må IKKE blandes, men tilføjes i den tildelte rækkefølge bagest i hånden) og turen går videre til næste spiller.

    Spillet afsluttes

    Når alle kort er trukket fra hovedbunken, startes en ny runde med kortene fra discard bunken. Spillet afsluttes ved, at man har trukket bunken tom for kort tre gange, og herefter høstes markerne og pointene tælles.

    Taktik og varianter

    Spillet er i høj grad baseret på, at spillerne laver handler som gavner dem selv mest muligt. Det er ikke ligegyldigt hvilke bønnetyper man satser på; de sjældne bønnetyper kan man risikere at de “låser” en mark i lang tid, mens det kan være svært at nå at samle en værdifuld serie af bønnekort af de almindeligste typer. Spillerne har ofte de samme typer bønner plantet, og der er hård konkurrence om at få tiltusket sig netop de sidste kort, der giver en god høst.

    Afhængigt af antallet af spillere, findes der mindre justeringer af reglerne, herunder hvilke bønnetyper som er inkluderet og hvor mange marker man starter med. Det mest optimale antal spillere er 5, da det giver de bedste muligheder for at handle uden at spillet tager for lang tid.

    Vurdering

    Bohnanza er på overfladen et enkelt kortspil af forhandlingstypen, men i dybden gemmer sig en lille perle af et socialt spil med en høj grad af interaktion mellem spillere. Reglerne er lette at gennemskue, der er en god balance mellem held og taktik i spillet, og selv uerfarne brætspillere kan hurtigt fange reglerne og taktikkerne allerede i første testspil. Spillet er i praksis et underholdende kapløb om at lave de bedste handler, og det er sjældent muligt at være decideret destruktiv over for de andre spillere. Det egner sig derfor fortræffeligt til casual spil med både familien og vennerne. Men pas på med at tage Bohnanza med på festival; man risikerer at hele campen overtages af spillefeber og ingen får hørt musikken!






    Kommentarer til Bohnanza