2 - 5 spillere
120+ min
13+ år
  • strategispil
  • Worker Placement
  • Fantasy
  • Belfort

    Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 19. June 2013

    Der er sket en skrækkelig fejl. I stedet for at hyre én enkelt chefarkitekt til at styre og lede byggeriet af Belforts nye borg, er flere arkitekter ansat til samme job. De andre arkitekter roder rundt og bygger bygninger, hvor du havde planlagt at bygge. De stjæler dit tømmer, plyndrer dine miner og hyrer de dværge, elvere og gnomer, som du regnede med ville arbejde for dig.

    Selv om det ville være bedst, hvis I alle bare kunne være venner, så kan du ikke tillade, at andre bygger mere end dig og tager den bedste arbejdskraft. For når alt kommer til alt, så er der kun én nøgle til byen og den tilfalder chefarkitekten – altså ham der har bygget mest og bedst.

    (Gnomes for Hire. Her kan du hyre gnomer til at passe dine bygninger)!

    Belfort er et såkaldt worker placement spil, hvor spillerne kæmper om indflydelse i Belforts fem områder, men også om at have flest arbejdere. For hver bygning du ejer, får du mere indflydelse og flere indtægter, men den mest succesfulde spiller skal samtidig betale mest i skat, så det gælder om at indsamle og bruge sine ressourcer fornuftigt.

    Sådan starter I Belfort

    • Placér den femkantede spilleplade midt på bordet. Husk at lægge de fem stykker i den rigtige rækkefølge, så pointoversigtens tal passer
    • Træk fem guild brikker og placér dem på de markerede pladser på spillepladen
    • Fordel de fire typer ressourcer (træ, sten, metal og guld) på ressourcepladen og placér den tæt på spillepladen
    • Hver spiller får en spillerplade og vælger en farve. Herefter tager de tre elver brikker og tre dværge brikker, 12 ejendomsbrikker og en scorebrik. Scorebrikken placeres på pointoversigten, mens de øvrige brikker lægges ved siden af spillerpladen
    • Hver spiller starter med nogle ressourcer. En træ, en sten, en metal og fem guld
    • Bunken med ejendomskort blandes og hver spiller modtager fem kort. Spillerne vælger tre og kasserer de sidste to. Ejendomskortene holdes skjult for de øvrige spillere
    • Tag tur-orden brikkerne, passende til antallet af spillere og fordel dem tilfældigt til spillerne. For eksempel i et spil med tre spillere, vælges tur-orden brikkerne 1-4.
    • Placér kalender spillepladen nær spillepladen, og stil den sorte markør til venstre for den første måned. Læg de resterende ejendomskort på det markerede felt. Træk herefter tre ejendomskort og læg dem med billedsiden opad ved siden af kalender spillepladen.
    • Til slut fordeles et antal gnom brikker, passende til antallet af spillere:
    Antal spillere Antal gnomer
    2 9
    3 14
    4 18
    5 22

    Nu er I klar til at spille Belfort.

    Runder i Belfort

    Belfort strækker sig over syv runder, og hver runde er inddelt i fem faser.

    1. Kalenderfasen – flyt den sorte markør én måned
    2. Placeringsfasen – spillerne skiftes til at placere deres arbejdere (elvere og dværge), på spillepladerne eller ejendomskortene. Spillerne fortsætter, indtil alle spillere har placeret alle deres arbejdere eller har passet. Der kan aldrig stå flere arbejdere på et område, end der er firkantede eller runde pladser til. Undtaget er dog områderne med grundressourcer, hvor der ikke er grænse for, hvor mange arbejdere der kan stå. Spilleren med det laveste tur-orden nummer starter.
    3. Indsamlingsfasen – spillerne indsamler nu de ressourcer, som deres arbejdere har tjent eller hentet. Tur rækkefølgen ændres i forhold til placeringen i Kongens lejr, og der indkasseres guld for hvert mønt på bygningskortene. Til sidst betales der skat i forhold til spillernes placering på pointoversigten
    4. Actionfasen – Spilleren med det laveste turnummer udfører alle de actions, han/hun kan. Spillerne kan vælge at købe nye bygningskort, borgmure, guilds eller aktivere bygningskort og guilds, besøge markedet, hyre gnomer eller købe nye bygningskort.
    5. Scoringsfasen – I de runder, hvor den sorte rundemarkør står på et kalenderfelt med et rødt kryds, skal der scores point. Spillerne kan score point ved at have mest indflydelse i de enkelte bydele, eller ved at have flest af de forskellige arbejdere (elvere, dværge og gnomer)

    Sådan vinder du i Belfort

    Belfort slutter efter den syvende runde. Den spiller, der har flest point, vinder spillet og dermed nøglen til byen.

    Vurdering af Belfort

    Johnn Esbensen
    Johnn Esbensen mener ...

    Belfort er et rigtig flot og veldesignet spil med mange brikker, spilleplader og kort. Belfort ligger i den sværere ende, og spillets mange mekanismer gør, at det ikke egner sig til nye og uerfarne brætspillere.

    Spillerne står hver runde over for vanskelige valg og ikke mindst fravalg. Arbejderne skal placeres med omhu, så de rigtige ressourcer indsamles. Der skal købes bygninger rundt om i de forskellige bydele, for at opnå mest indflydelse, og samtidig skal der kæmpes om tur rækkefølgen og derved muligheden for at vælge først.

    De mange bygninger og guilds giver stor variation i spillet og gør det værd at spille flere gange. Jeg savner dog muligheden for en skjult scoring, der sidst i spillet kunne vende op og ned på vinder og taber.






    Kommentarer til Belfort