2 - 4 spillere
30+ min
6+ år
  • familiespil
  • Behændighed
  • Regler på dansk

    A La Carte

    Peter Brichs af Peter Brichs d. 29. August 2012

    Boris kigger sin modstander Francois dybt i øjnene. Han kan mærke en svedperle langsomt rulle ned af næsen, men han nægter at vise tegn på svaghed. Flammerne blusser pludseligt op foran Boris, og øjenkontrakten bliver brudt.

    "Hvad pokker!?" udbryder Boris, mens flammerne slikker omkring gryden på kogeblusset foran ham. På den anden side af bordet griner Francois smørret, mens Boris' mad langsomt sortner i kanten, og bliver uspiselig.

    Velkommen til A La Carte.



    A La Carte er et familiespil om mesterkokke, der mødes og konkurrerer om, hvem der er den bedste kok. Undervejs vil spillerne få mulighed for at stjæle hinandens retter, krydre deres egne retter til perfektion og varme maden op.

    Opsætning

    • Tag et komfur og en gryde. Komfurets termostat skal stå på nul.
    • Tag en pandekage og en madbakke og læg dem nær dit komfur.
    • Læg alle madretterne, vasken, krydderiglassene, stjernebrikkerne og kaffekopperne midt på bordet, så alle kan nå dem.
    • Tag en kaffekop, og læg den med billedsiden opaf nær dit komfur.

    Sådan spiller du A La carte

    Vælg en startspiller, der tager de tre skeer. For hver ske har du mulighed for at gøre en ting på din tur. Hver gang, du tager en af de mulige handlinger, giver du skeen videre til næste spiller. Når du er løbet tør for skeer, er din tur altså slut.

    Retterne

    En

    Øverst på retten kan du se navnet på retten. På næste række kan du se hvilke krydderier, retten har brug for: Denne ret skal have en gul og to røde krydderier. Tallet i kokkehuen er antallet af sejrspoint, retten giver. De grønne tal på nederste linje viser, indenfor hvilket varmeområde, retten er færdig. Når temperaturen på retten når det sorte tal, er retten brændt på.
    ret er færdig, lige så snart den har den rigtige krydring og temperatur. Du lægger den på din bakke, og når spillet er slut, tæller du pointene, som retterne er værd. Hvis din ret er perfekt krydret, tager du ydermere en kokkestjerne.

    En ret kan også blive ødelagt: Det sker, hvis den bliver overkrydret eller brænder på. Retten fjernes fra komfuret og bliver smidt i vasken.

    Hvis du på noget tidspunkt ikke har en ret på dit komfur, skal du tage en ny ret fra bunken – så snart du har muligheden – i din egen tur. Du må ikke tage en ret, der har en farve, som en ret du allerede har lavet – med mindre der kun er farver, du har lavet til stede. Det koster ikke en ske at tage en ret.

    Skru op for varmen

    Når du gerne vil skrue op for varmen, skal du rulle med varmeterningen. Alt efter hvilken side du ruller, får du en speciel effekt. Hvis dit komfur bliver skruet højere op, end din ret kan klare, brænder retten på og skal kasseres.

    Tallene 1-3 betyder, at du skal skrue dit eget komfur op præcis det antal grader, som terningen viser.

    Alle spillere skal skrue deres komfur op med én grad.


    Du skal skrue dit eget komfur op med enten en, to eller tre grader – du vælger selv.

    Du skal trække en kaffekop fra bakken med kaffekopper. Kaffekopperne giver specielle effekter undervejs i spillet.

    Krydr din mad

    Når

    du gerne vil krydre din mad, tager du et af de fire krydderiglas. Du skal vende glasset med bunden direkte i vejret, og må ikke ryste det.

    Når din ret skal være perfekt krydret, skal der komme præcis de krydderier på, som der fremgår af retten – hverken mere eller mindre. Hvis du kommer tre af den samme slags krydderi i retten, er den overkrydret og skal kasseres.

    Kaffepause

    Du kan tage en kaffepause, hver gang det er din tur – men altså kun én. Det koster ikke en handling at tage en kaffepause – altså beholder du din ske. De forskellige kaffekopper gør forskellige ting i spillet.

    Du bytter komfur med en anden spiller.



    Denne kaffekop er lidt speciel – så snart du trækker koppen, lægger du den foran dig. Den tæller som et sejrspoint.


    Du må skrue temperaturen på dit komfur ned med en, to eller tre grader.


    Du får tre ekstra skeer – altså, en ekstra tur – med det samme


    Du må krydre en anden spillers ret. Du kan altså presse en anden spiller ud i at få ødelagt deres ret ved at overkrydre dem.

    Pandekagerne

    Du har en pandekage liggende foran dig. Når du skal tage en ret, kan du vælge at samle en pandekage op. Når du gør det, slutter din tur med det samme. Turene forløber lidt anderledes end normalt, når man prøver at lave pandekagen. I stedet for at kunne frit vælge mellem ovenstående muligheder, skal man bruge sine handlinger således:

    • Første handling skal være at skrue dit komfur op. Dette gøres som normalt.
    • Anden (og eventuelt tredje) handling kan kun være at vende pandekage. Den skal vendes i luften, og så snart den er vendt, er pandekagen lavet færdig.

    Hvis ikke du får lavet pandekagen færdig i en tur, fortsætter næste tur som ovenfor beskrevet, indtil det enten lykkedes, eller pandekagen brænder på.

    Afslutning på A La Carte

    Spillet kan slutte på en af tre måder

    1. Når en spiller skal tage en ny ret, og der ikke er flere tilbage
    2. Når en spiller har færdiggjort sin femte ret
    3. Når en spiller får sin tredje kokkestjerne

    Vinderen er den spiller, der har flest sejrspoint – med mindre en spiller har fået tre kokkestjerner: Hvis det sker, er det spilleren med de tre stjerner, der vinder.

    Vurdering af A La Carte

    Peter Brichs
    Peter Brichs mener ...

    A La Carte er et fint familiespil, hvor selv de mindste kan være med. Der er ikke de store taktikker i spillet, men de flotte komponenter og de anderledes spilmekanikker gør, at der alligevel er noget at komme efter.

    Det er masser af humor i spillet, selvom den går lidt tabt på de mindste. De billeder der er af retterne, er lavet med et stort glimt i øjet – min favorit er den Postmoderne Kaffe, der bare er en tallerken med vand og tre hele kaffebøner. Skøn – omend lidt tysk – humor.

    Spillet tager heller ikke lang tid – hverken at lære eller at spille – så det er nemt at hive frem en eftermiddag, inden maden skal på bordet. A Le Carte er under alle omstændigheder en oplevelse, man bør unde sig selv at prøve – i hvert fald en gang.

    Spillet er udgivet i flere udgaver, første gang i 1989. Den udgave, vi har skrevet om her, er den danske fra 2012.

    A La Carte vandt Årets familiespil ved Guldbrikken 2012






    Kommentarer til A La Carte