Papas eventyr i pap
af Gert Hansen d. 27. July 2017
I maj kunne Papas Papbar fejre et års fødselsdag. Papskubber tog til Odense og tog en uformel snak med bestyreren Jens Neumann.
Papas ligger lige på periferien af shoppingområdet i Odenses centrum med en ret anonym facade. Indenfor er der indrettet med en hyggelig atmosfære. Der lugter lidt af kobber, bronze og mørkt træ. Jeg sætter mig ved et af bordene med en kop og bestyrer Jens Neumann for at snakke om stedet og dets indtil videre etårige historie.
“Da Bastard Café åbnede boede jeg på Sjælland, og dengang var jeg skeptisk for om det kunne fungere i Danmark, det med at tage ud at spille – normalt så sidder man jo i klubber eller i privaten. Men det lykkedes for dem, også i den grad. Da de så åbnede i Århus og lykkedes dér – og vi stod for at flytte til Odense – var det værd at undersøge mulighederne der.”
“Det var jo næsten det værste – at skulle finde på, hvad det skulle hedde. Vi spurgte venner og bekendte og brainstormede. Jeg er halv tysker, og min far har altid været Papa for mig, så en dag jeg var ude at køre med min bror, kom vi til at snakke om Papa’s eller Papa’s Pap, og så blev det til Papas Papbar.”
Jeg er positivt overrasket over indretningen og atmosfæren på stedet og bemærker det overfor Jens.
“Vi havde lyst til at lave et sted, hvor folk også vil komme, selvom de ikke spiller brætspil. Et sted hvor det er hyggeligt. Det at spille brætspil er jo meget med at gå ind i andre verdener. Og vi kunne godt tænke os en Jules Verne/Indiana Jones/Van Helsing-inspireret oplevelse. Vi er der ikke helt endnu, men vi er på vej. Og så blev Papa til en figur, som er vores logo, og er eventyrer og opdagelsesrejsende.
“Der er mange ikke-brætspillere, der kommer herind. Inden vi åbnede, var jeg lidt usikker på, om der overhovedet var et brætspilsmiljø i Odense – jeg kunne ikke finde det. Der var ikke en stor facebookgruppe med 500 aktive, der var bare nogle små grupper rundt omkring. Men det har jo så vist sig her, som på de andre brætspilcafeeer, at det er alle mulige almindelige mennesker, der kommer ind. Og det er næsten det fedeste – at man laver noget, som på papiret er utrolig nørdet, og så får det eksponeret overfor så mange, som normalt ikke ville se det. De går ikke ind i fx. Dragons Lair og kigger.”
Vi havde en dag to piger inde, virkelig ikke brætspillere, men så fik vores guru dem til at spille Memoir ’44, og de synes, det var megafedt.
Det er jo “mission succeeded” lige der, hvor folk, som ikke spiller brætspil, kan spille Memoir ’44 og synes, det er fedt.
Hvor tit er der gang i quizspil?
“Relativt ofte. Det går meget på de kendte brands som Bezzerwizzer, Trivial Pursuit, Ego osv. Jeg prøver selv at pushe Timeline på folk. Det er svært (i den kategori, red.) at få folk til at spille noget, de ikke kender. Udfordringen er, at det kan være svært at vide, hvad det er for et spil, med mindre der står quiz i titlen, eller du kender brandet. Så at få dem til at prøve andre spil kræver, at en af vores guruer prøver at pushe det.
Hvad er dit eget yndlingsspil?
“Jeg kan ikke bare tage et. Jeg vil nævne tre: Innovation, Ra og Resistance.”
“Innovation et fantastisk, kaotisk spil, og det tager en krig at udforske alle kortene og kombinationerne. Ra imponerede mig med, hvor tørt og Knizia-agtigt det var. Et superskarpt og kort spil med meget spillerinteraktion, og hver beslutning er vigtig. Og Resistance er jo bare verdens bedste sociale spil.”
Cafeen har en reol med diverse klassikere, som er til fri brug, og så er der de store reoler med de fede spil, som man kan bruge ved at betale for et dagspas eller ved årskort. Der er også spilguruer, som kan hjælpe gæsterne igang. Månedens spil er tillige gratis at spille. Pt. er det også muligt at bestille bord.
“Vi vil jo gerne, at folk kommer herind at spille. Men så skal folk også vide, at der er et bord, hvor der er plads til at spille Game of Thrones.”, slutter Jens Neumann med et smil på læben.