Gaveguide: Selskab & Quiz

Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. December 2017

Når man sidder i festligt lag, er det altid sjovt at hive et brætspil frem. Nogle gange bliver det sent på aftenen, eller humøret er bare ikke til de tunge, strategiske spil, men i stedet et spil, hvor man kan grine af og med hinanden. Vi har fundet 5 gode selskabsspil, som er et sikkert hit med vennerne en sen aften med et glas rødvin og en øl.

  1. HINT Rød
  2. Happy Salmon
  3. Imagine
  4. Concept
  5. When I Dream

HINT Rød


Fakta om HINT Rød

  • Antal spillere: Fra 4
  • Spilletid: cirka 45 minutter
  • Er udgivet på dansk
Megasuccesen HINT er her til vinter blevet fulgt op af en ny udgave af spillet; Nemlig det røde HINT. Spillet kan enten stå alene eller blandes med det oprindelige, hvide HINT. Ligesom i det originale HINT har vi at gøre med et selskabsspil, hvor du skal få dine medspillere til at gætte forskellige ord fra et kort – i bedste Gæt & Grimasser-stil.

I denne udgave af spillet skal du mime (prøv du at mime et vandfald uden lyd!), tale (uden at sige netop dét ord, du skal få de andre til at gætte), lave lyde (ved enten at nynne eller ganske simpelt bare lyde som en motorsav – uden at bevæge dig!) eller bygge små figurer ud af de medfølgende brikker. Hvad enten du er til mere af dit yndlingsspil, eller om det er dit første møde med megasuccesen HINT, så er det Røde HINT det hele værd.

Happy Salmon


Fakta om Happy Salmon

  • Antal spillere: 3-6
  • Spilletid: cirka 5 minutter
  • Er ikke udgivet på dansk
Happy Salmon ligner, med sin fiskeformede vaskepose og tykke kort, mest af alt et børnespil. Med lad dig ikke narre – Happy Salmon er lårklaskende morsomt. Hver spiller får en stak kort med sin spillerfarve på. Alle kortstakkene er ens, og på kortene står der enten “High Five”, “Fist Bump”, “Switcharoo” eller “Happy Salmon”.

Spillet foregår så ved, at man vender øverste kort og begynder at råbe dét, som står på kortet. Man forsøger at finde en anden spiller, som har det samme kort – og når man har det, gør man den handling, som står på kortene, og smider dem væk. High Five og Fistbump giver nogenlunde sig selv; Switcharoo betyder, at man skal bytte plads (Kaos!) og Happy Salmon (som hurtigt bliver din nye yndlingshilsen) består i, at man klasker sin hånd mod den anden spillers underarm – som var det laks, der klaskede halerne mod hinanden. Happy Salmon er et skønt spil, og selvom det kun tager i omegnen af 5 minutter at spille en runde, ender det altid med at tage en halv time at komme igennem Happy Salmon – fordi alle altid vil have en runde mere.

Imagine


Fakta om Imagine

  • Antal spillere: 3-8
  • Spilletid: cirka 15-30 minutter
  • Er udgivet på dansk
Det andet af tre spil på vores liste i kategorien “Tegn & Gæt for folk, som ikke kan tegne”. HINT var det første, med dets figurer, og i Imagine tager vi et andet twist på formlen.

Alle kortene i Imagine er nemlig gennemsigtige og har en figur tegnet på sig. Hvis du så tager kortet med en mand og lægger det oven på et kort med et par hvide, parallelle streger – så har du pludselig en mand, som går over et fodgængerfelt. Der er 61 forskellige figurer, på de gennemsigtige kort i spillet, som giver uendeligt mange kombinationer, når du samtidig ikke behøver lægge kortene lige oven på hinanden, men også kan dreje dem, så en figur pludselig får en helt ny betydning. Imagine er et skønt, lille spil, som ikke fylder meget, men nemt kan overtage et helt selskabs opmærksomhed, når gætteriet først går i gang.

Concept


Fakta om Concept

  • Antal spillere: 4-12
  • Spilletid: cirka 45 minutter
  • Er udgivet på dansk
Tredje og sidste spil i “Tegn og gæt for folk, som ikke kan tegne”-kategorien er…trommehvirvel…Concept! Oprindeligt fra 2013, men er i år udkommet i en dansk udgave – og det spil, jeg personligt sidste jul var bitter over ikke var ude på dansk (fordi jeg ville have haft det med hjem til familien juleaften, men de taler dårligt engelsk).

I Concept skal du få de andre spillere til at gætte dit ord ved at bruge de mange figurer, som er på brættet. Skal du få de andre til at gætte en bi? Så fortæller du, at hovedkategorien er “dyr”, og markerer derefter felterne for “Gul”, “Sort”, “Lille” og “Kan flyve”. Men tolker de andre spillere symbolerne på samme måde, som du gør, eller har de en helt anden idé? Det er det, der gør Concept til et så gennemgående succesfuldt spil.

When I Dream


Fakta om
When I Dream

  • Antal spillere: 4-10
  • Spilletid: cirka 35 minutter
  • Er udgivet på dansk
Nok den absolut nyeste udgivelse (i hvert fald med danske regler) på listen er When I Dream, som er helt ny hos din lokale spilpusher. I When I Dream tager I på skift rollen som “drømmeren”, der får bind for øjnene, og nu skal til at gætte de kort, der bliver trukket, ud fra de clues de andre spillere giver dig.

Det lyder rimelig nemt, og det ville det også være, hvis det ikke var fordi nogle af de andre spillere lyver. De får nemlig i hver runde en af tre roller: Feerne, som giver dig de rigtige hints, dæmonerne, som prøver at lede dig i fordærv, og Ole Lukøje, der gerne vil have, at du gætter lige mange kort rigtigt og forkert. Når tiden er gået, skal du forsøge at fortælle en drøm, der bruger alle de ord, du har gættet. Med de lækre kort, som grafisk minder om Dixit, har vi at gøre med et brætspil om drømme, der på ingen måder er søvndyssende, men i stedet kan sætte gang i en god brætspilsaften.