Gamle travere - og de nye

af Thomas Holmby d. 23. May 2013

Brætspil om hestevæddeløb er aldrig gået af mode. Faktisk var de for nogen den første forårs-forelskelse. Brikker & Bræts Thomas Holmby går i brætspils-barndom, og hjælper alle vordende pap-jockeys i sadlen.

Kan du huske dit første kys? Eller hvor du var, da Olof Palme blev skudt? Jeg kan huske min første hårde forelskelse…i knaldrøde Rush. Jeg var otte år og hos familiens venner 1. juledag. En lidt ældre dreng havde fået et nyt brætspil kaldet Derby – det nyeste vrinsk indenfor brætspil. Ud på galopbanen med mulighed for at vinde penge på at gætte vinderen med firmaer som sagn­omspundne Trænertjenesten. Med forsikringer og aktier i totosyndikatet var Derby en ny verden. Men først og fremmest centreret om heste. Jeg havde lige penge nok til at købe Rush efter det første af spillets ti løb.

Med mig i sadlen vandt hun det næste løb og mit hjerte. Selvom der kom ældre, dyrere og bedre heste på banen, holdt jeg fast i Rush til den bitre ende…som så også blev bitter den dag. Senere lærte jeg mere om de forskellige hestes styrker og svagheder, og deltog i religionskrigen om Aldebaran eller Rigel var feltets bedste hest (Aldebaran, ftw).

Jeg kan huske min første hårde forelskelse…i knaldrøde Rush. Jeg var otte år”!

Selvom Derby efterhånden har 40 år på bagen, og spillet kan virke en smule forældet, er det stadig den bedste destillerede essens af hestevæddeløb, der kan fås i en papæske til dato. I starten af 90’erne kom en ny version på gaden, men den eneste væsentlige ændring var, at spillets aktiedel var taget ud. Jeg foretrækker så klart den ældre model.

Fire andre galopspil, som de dedikerede kan anskaffe sig



Jockey (1973)

Jockey udkom i Tyskland cirka samtidig med Derby i Danmark. Her kan man ikke eje nogle af spillets blot fire heste, men i hvert af de tre løb spiller man hemmeligt på vinderen og andenpladsen. Og hver deltager har actionkort, der undervejs bliver brugt til at skubbe de heste frem, man har spillet på. Spillet vindes af den, der efter de tre løb har flest penge. Selve løbene kan bestemt være sjove, men spillet mangler kompleksitet til at sikre holdbarheden over længere tid.
Cirkapris 170 Kroner.

Win, Place and Show (1966)

Hvis Derby har en forfader, kunne det meget vel være dette amerikanske spil fra 1966. Arvemassen er i hvert fald betydelig. I Win, Place and Show kommer vi gennem 6 løb mod Derbys ti, og undervejs skal der købes heste og bl.a. spilles på, hvem der vinder. Der medfølger kampprogrammer og væddeløbsblokke, men her stopper det familiære. For hvor Derby fokuserer mere på firmaer og aktier, er det komplekse her indlagt i selve løbene.
Cirkapris 220 Kroner.

Camptown Racetrack (1920´erne)

Spillet udkom første gang i 1920’erne. Og det ses. Spillet er så simpelt, at alle kan være med: En nem travbane, et lykkehjul med spinner-pil, heste der flyttes fremad, og først i mål vinder. For de avancerede kan der sættes forhindringer op på banen, hvilket gør spillet lidt længere men ikke sværere. Nyd det for dets gammeldags retrolook.
Cirkapris 100 kroner.

Home Stretch (2012)

Af de spritnye hestespil ligger Home Stretch lunt i (opløbs)svinget. Her tages vi gennem fire løb, hvor banen hver gang er udformet forskelligt. Som spiller skal man lure, hvilke heste, det kan betale sig at købe andele i og hvilken, der skal spilles på som vinder. Løbene går forholdsvis hurtigt, og muligheden for at købe part i hestene mellem løbene gør, at man faktisk nærmer sig lidt af den magiske Derby-stemning.
Cirkapris 200 kroner.